Tražite nešto što će vas probuditi iz zimskog sna i pokrenuti svu vašu kreativnost? Ako se još uvijek niste upoznali s lomografijom, proljeće je pravo vrijeme da to i učinite.
Da se najbolje stvari u životu događaju iz puke slučajnosti znaju dvojica austrijskih studenata koji su početkom 90-tih kupili rusku kameru marke LOMO i spontanom igrom s fotografijom stvorili trend koji je otvorio vrata jednom sasvim novom obliku fotografiranja. Pravilo je da pravila NEMA, granice postavljate isključivo VI, svojom inspiracijom i kreativnošću. Ne postoji pogrešno kadriranje i fokusiranje, osvjetljavanje koje narušava kvalitetu i izgled fotografije. Sve je dozvoljeno, jer upravo sitne ''pogreške'' daju šarm ovoj novoj vrsti umjetnosti.

Diana, Holga, LC-A... samo su neke od vrsta Lomo fotoaparata koji se i danas mogu pronaći na sajmovima antikviteta. Prošećite nedjeljom do zagrebačkog Britanca, među raznim antikvitetima uvijek se može pronaći i neki stari fotoaparat idealan za novu fotografsku avanturu. Ukoliko tražite novog člana vaše analogne kolekcije, obradovat će vas vijest da je tvrtka Lomography predstavila novi model Fisheye Baby 110 koji se unazad nekoliko mjeseci može kupiti i u Hrvatskoj. Maleno, ali moćno oružje zapamtit će svaki trenutak koji želite i pritom biti jedinstven u efektima, ekspoziciji i prepoznatljivim pastelnim bojama. Dolazi u dvije verzije: sa i bez adaptera za PC bljeskalicu, nosi se i kao privjesak što može biti zanimljiv i praktičan modni detalj.

Tip filma: 110 film, sa dobro poznatim 170 ° objektivom pruža slobodu da unutar lomo krugova zabilježite  instinktivne, spontane i nezaboravne fotografije. Ako još niste zavirili u čudesan svijet lomografije, novi model Fisheye Baby 110 sigurno je dobar razlog da to i učinite. Može se naći u kinu Europa, Foto Studiu Centar, te u dućanu Muzeja Suvremene Umjetnosti u Zagrebu.

Tekst: Dolores Marčetić


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy