Pečeni krumpiri, a tu se ne misli na one pečene u ulju kao što je pomfrit, ne samo da su ukusni, nego su i zbog niza razloga korisni za zdravlje.

Bogati su kalijem
Pečeni krumpir je pri vrhu liste namirnica koje su najbogatije kalijem. A dovoljno je reći da je kalij jako važan jer neutralizira štetan utjecaj viška natrija te drži krvni tlak pod kontrolom.

S korom su sjajan izvor dijetalnih vlakana
Jedan pečeni krumpir pokriva 12 posto potreba odrasle žene za vlaknima i osam posto odraslog muškarca. Vlakna su važna za probavu i učinkovitu apsorpciju hranjivih tvari, a pečeni krumpir se može 'podičiti' da sadrži i topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna kontroliraju kolesterol, a netopiva olakšavaju da loše tvari izađu iz našeg organizma. No nemojte krumpir 'natovariti' maslacem i sirom.

Imaju jako malo kalorija
Krumpir je nerijetko nepravedno optužen da je kalorična hrana, ali istina je da jedan srednje velik pečeni krumpir sadrži samo oko 170 kalorija. No, ono što 'nabija' kalorije su slanina, sir, maslac i vrhnje uz koje se pečeni krumpiri često jedu. Probajte ih s umakom od rajčice ili brokulom, piše care2.com.
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy