Istraživači su otkrili da krumpir kuhan 8 minuta može stvoriti bateriju koja proizvodi 10 puta više snage od sirovog. Haim Rabinowitch, profesor znanosti agrikulture, i njegov tim su otkrili da korištenjem jedinica napravljenih od četvrtine kriške krumpira koja se nalazi između bakrene katode i cinkove anode spojene žicom, mogu osvjetljavati sobu sa LED svjetlima čak do 40 dana.

Istraživači su otkrili da krumpir kuhan 8 minuta može stvoriti bateriju koja proizvodi 10 puta više snage od sirovog. Haim Rabinowitch, profesor znanosti agrikulture i njegov tim otkrili su da korištenjem jedinica napravljenih od četvrtine kriške krumpira koja se nalazi između bakrene katode i cinkove anode spojene žicom, mogu osvjetljavati sobu sa LED svjetlima čak do 40 dana. Krumpir bi mogao pružati električnu energiju za osobnu elektroniku za desetinu troška tipične AA baterije. Zamislite samo sve mogućnosti i prilike koje bi s ovom otkrićem imali ljudi u nerazvijenim i zabačenim regijama svijeta.

„Krumpiri su izabrani zbog mogućnosti njihovog rasta gotovo svuda, uključujući tropsku i subtropsku klimu," rekao je Rabinowitch za 'Znanstvenu i razvojnu mrežu', „To je svjetski najobilniji usjev."

Najviše vas koštaju krumpiri
I dok sam krumpir nije izvor energije, on pomaže sprovesti elektricitet djelujući kao most između sva metala, omogućavajući elektronima da se slobodno kreću preko žice, stvarajući elektricitet. Osim što obilno rodi, krumpir je izabran zbog čvrstog škrobnog tkiva, koje mu omogućava da bude pohranjen mjesecima bez privlačenja insekata. Kuhanje krumpira omekšava njegovu strukturu kako bi elektroni mogli slobodnije teći, stvarajući tako više električnog izlaza. Istraživači su također otkrili da rezanjem krumpira u 4 ili 5 krišaka postaje još učinkoviti.

Oprema za krumpirovu bateriju sadrži dvije metalne elektrode i „kleme" i vrlo se jednostavno spoji. Određeni dijelovi, kao što je cinkova katoda, mogu biti jeftino zamijenjeni. „Kleme" koje prenose energiju preko žica su spojene na elektrode, a s druge strane na pozitivni i negativni ulaz na žarulji. Lampe na kerozin koje se koriste u mnogim razvijenim dijelovima svijeta su otprilike 6 puta skuplje od krumpirove baterije.

Usprkos prednostima ovog novog sustava, energetski sustavi bazirani na hrani mogu raditi samo dok ne ugrožavaju zalihe hrane, te dok ne ugrožavaju farmere koji ih uzgajaju za hranu. Još nijedan investitor ili neprofitna organizacija nisu bili zainteresirani za komercijalizaciju i širenje ovog Rabinowitch-evog prototipa.

Također je teško preusmjeriti sredstva s klasičnih alternativnih izvora energije kao što su solarna i energija vjetra, gdje se gradi infrastruktura i najviše ulaže. Zahvaljujući njegovoj jednostavnosti, krumpir se pokazao kao izdržljiv usjev i s velikim potencijalom za nove tehnologije.
(DobreVijesti.info/Dnevno.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy