Biljka bosiljka često izgledom podsjeća na list peperminta, s kojim je u rodu. Njegovi listovi jakog mirisa najčešće se koriste kao dodatak raznim jelima. No, bosiljak krije ljekovite moći. Donosimo priču o ovom kraljevskom začinu.

O bosiljku
Uz bosiljak se veže puno legendi i priča, evo nekoliko njih: U Indiji je bosiljak nakon Lotusa najsvetija biljka, te se vjeruje da štiti dušu i zato se koristi pri meditacijama. Hinduisti stavljaju bosiljak na prsa umrlih kako bi ih zaštitili od zlih duhova dok su u prijelazu između dva života. Egipćani su nudili bosiljak svojim bogovima, te ga koristili za balzamiranje. Koristi se u Ajurvedi za dišne probleme kao što su bronhitis, kašalj i prehlade, te za probavne probleme. Praktičari Ajurvede smatraju da bosiljak pruža božansku zaštitu, da zacjeljuje na fizičkoj i na spiritualnoj razini, te da jača imunitet i "životnu energiju". Bosiljak je u Italiji simbol ljubavi, pa su ga Talijanke nosile kako bi privukle udvarače.
Sve dobrobiti bosiljka

U narodnoj medicini koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresivnih raspoloženja, a čaj od ove biljke koristi se protiv menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehlada i upale ušnog bubnjića, a čaj od bosiljka okrepljujući je i ljekovit napitak. Listove ove biljke možetre stavljati u kupke što će omekšati kožu. Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, djeluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.

Čaj od bosiljka priprema se tako da se listovi osušenog bosiljka preliju kipućom vodom i ostave stajati u poklopljenoj posudi do deset minuta. Možete ga uzimati svaki dan, ali nakon svakih osam dana treba napraviti pauzu od 14 dana. Kod upale desni i upale sluznice usta, čajem od bosiljka poželjno je ispirati usnu šupljinu.

Završimo priču o bosiljku informacijom da on djeluje na emotivnoj razini, tako će tmurne i bezvoljne ljude opustiti i učiniti vedrima! Posadite svoj bosiljak i uživajte u njegovom mirisu i svemu dobrome što vam donosi ova magična biljka.
(DobreVijesti.info/Ordinacija.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy