Zdravlje i maslinovo ulje pojmovi su koji uvijek idu zajedno. No iako to ulje platite i sedam puta više nego neko drugo, mogli biste dobiti sojino ili neko jeftinije ulje. Kako prepoznati lažnjake?
Lažno maslinovo ulje nalazi se na tržištu i sadrži sumnjive tvari i klorofil, koji daje okus kao i maslinovo ulje iako se koriste sojino ili druga jeftinija ulja.

Tvrdi to Tom Mueller, autor knjige Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil. On i njegovi istomišljenici procjenjuju da je 70 posto ekstradjevičanskog maslinovog ulja diljem svijeta razrijeđeno drugim uljima i kupcu nepoznatim tvarima, pa nije baš dobro za zdravlje.

Kvaliteta ekstradjevičanskog maslinovog ulja ugrožena je u cijelom svijetu, tvrdi Mueller. Primjerice tijekom testiranja autentičnosti ekstradjevičanskog maslinovog ulja od strane dobavljača, tijekom 2012. godine nitko nije dobio certifikat. Testovi za provjeru na UC Davisu 2011. dali su slične rezultate.

Kako prepoznati pravo ekstradjevičansko maslinovo ulje
Teško je to reći samo po okusu. Čak se i stručnjaci znaju zbuniti tijekom ispitivanja okusa. Ipak, postoje dva načina.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje se zgusne kad je hladno. U hladnjaku bi trebalo postati mutno i zgusnuti se. Kad se ugrije, postaje opet tekuće. Dakle, ulje koje se ne zgusne u hladnjaku nije čisto ekstradjevičansko ulje.

Osim toga, pravo ekstradjevičansko ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju gorjeti. Ako ne gore, ulje nije čisto.

Gdje kupiti originalno ekstradjevičansko maslinovo ulje
Najbolje je kupiti ga kod lokalnih proizvođača koje poznajete. Sljedeći najbolji način je pronaći tvrtku čiji proizvodi imaju certifikat da je ulje čisto i organsko. Cijena nije pouzdan pokazatelj.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje nema organoleptičkih mana. Sadrži najviše 0,8 g slobodnih masnih kiselina (izraženo kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda). Ono je najbogatije aromatičnim i biološki vrijednim tvarima.

Čuvanje ulja
Toplina i svjetlost izazivaju brže kvarenje maslinovog ulja. Kupujte ono koje se prodaje u tamnijim staklenim bocama, a nakon što ga donesete kući, dio prelijte u manju bocu i čuvajte u ormariću – ali nikako u blizini štednjaka ili nekog drugog izvora topline. Ostatak čuvajte na temperaturi do 15 stupnjeva.
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy