Na ovogodišnjem Zagreb Dox-u prikazan je dokumentarni film o talentiranoj kantautorici, pijanistici i jazz divi Karsu Dönmez. Zagrebačka publika imala je prilike po prvi put upoznati 22- godišnju glazbenicu koja je sve viđeno na ekranu predstavila na najljepši mogući način-koncertom. Glasovnim mogućnostima i zrelošću kojom izvodi zahtjevne žanrove poput jazza i tradicionalnih turskih pjesama nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Nizozemka, turskih korijena prve glazbene korake napravila je u obiteljskom restoranu u Amsterdamu. Zamijećena od redateljice Mercedes Stlalenhoef koja je bila gošća u restoranu i koju je talent mlade Karsu toliko dojmio, odlučila je snimiti dokumentarni film o njenom životu. Time započinje priča koja je svakim danom bila bliže samo jednom scenariju- vrijeme je da svijet upozna ovu iznimnu glazbenicu! Još kao dijete bila je očarana zvukom piana i klasičnom glazbom. Nastavila je razvijati svoj glazbeni talent i dogurala do slavnog Carnegie Hall-a u New Yorku. Uslijedili su brojni jazz festivali, nastupi u Njemačkoj, Indoneziji, Belgiji, Velikoj Britaniji...

2012. godine izdala je prvi album ''Confessions'' na kojem se mogu naći pjesme na turskom i engleskom jeziku, a album je dostupan na iTunesu. Umjetnici poput Karsu jazz-u su dali jednu potpuno novu dimenziju i udahnuli mu novi život. Prve minute filma već su u potpunosti zaokupile moju pažnju. Kad sam ju čula kako pjeva, zatvorila sam oči, a njen glas me odveo u daleku prošlost: na ulice New Orleansa kada je jazz bio zrak koji se udiše, način na koji se živi. Moja igra s metaforom je neusporediva s glazbenim doživljajem i emocijom koja proizlazi iz načina na koji Karsu predstavlja svoju ljubav prema glazbi... glasom, izrazom lica i zvukom piana.

Put kojim je krenula talentirana glazbenica bez sumnje očekuju brojna glazbena dostignuća i priznanja. Na njemu će se zasigurno ponovno naći Hrvatska, a tu priliku nemojte nipošto propustiti. Karsu je djevojku koju morate upoznati.

Tekst: Dolores Marčetić


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy