Predvođen tamburaškim sastavom Zorule, dugo očekivani gost Đorđe Balašević, stigao je u Osijek, na prvu postaju Toura 2010, koji će u organizaciji tvrtke Thorax Promotion, osim Osijeka posjetiti Split i Zagreb. O zanimanju za ovaj događaj dovoljno je rekao podatak o rekordno brzoj prodaji ulaznica, o rekordnim posjetama na internet portalima (više od 35 000 posjeta na najavu koncerta) o brojnim predstavnicima medija koji su popratili i večerašnji doček dragog gosta, te obožavateljima koji su ''okupirali'' prostor oko dvorane satima prije samog događanja.

U prostoru dvorane Gradski vrt, Balaševića je pozdravio i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo koji je gostu uručio monografiju Osijeka, a kako to običaji i nalažu, gosta je počastio kruhom, solju i čašicom domaće rakije. U svom obraćanju okupljenima, osječki gradonačelnik je zaželio i skori ponovni dolazak Đorđa Balaševića u Osijek, gdje je uvijek drag gost.

Đorđe Balašević se okupljenima obratio u svom već dobro znanom duhovitom stilu koji jednostavno plijeni sve one koji se nađu u njegovom krugu. Zahvalio se Osijeku na dočeku, na zanimanju za njegovo stvaralaštvo te naznačio još jednom kako ''oni koji su povukli neke granice'' ne mogu razdvojiti njega i njegovu publiku. Posebno je bio dirnut Đoletovim portretom, poklonom kojeg mu je uručio osječki karikaturist Miroslav Gerenčer - Gero.

Đole je nakon pozdravljanja i potpisivanja knjiga i autograma desecima obožavatelja došao u malu dvoranu Gradskog vrta pozdravio publiku na premijeri u svom stilu na zabavan i duhovit način te predstavio dio glumačke ekipe i svoj voljeni sastav Panonsku mornaricu. Najveće ovacije je doživjela glumica Mira Banjac, glumačka legenda s ovih prostora.

Balašević potpisuje scenarij, režiju i glazbu za sagu o ljubavi, oslonjenu na njegovu "Priču o Vasi Ladačkom". Film donosi priču o događajima nakon pjesme, iz kuta njegovog rođaka Nikole. Uz nezaobilazni emocionalni stil i lucidnu duhovitost, ovaj film je donio što od Balaševića publika i očekuje - srž svega što ga već tri desetljeća čini posebnim. Glumačku ekipu filma čine Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Mustafa Nadarević, Marko Makivić, Mira Banjac, Zijah Sokolović, Jovana Balašević, Peđa Bjelac i drugi.

Film je snimljen po njegovoj pjesmi "Priča o Vasi Ladačkom" koja se smatra najpopularnijom iz njegova bogatog autorskog opusa a pojavljuje se pred sam kraj filma.

Na projektu je sudjelovala cijela Balaševićeva obitelj pa je tako njegova supruga Olivera bila producentica, a kći Jovana je imala jednu od glavnih uloga. Radnja filma je smještena u vrijeme Prvog svjetskog rata, a kroz priču nas vodi jedan od likova koji pripovijeda o mladenačkim danima trojice najboljih prijatelja, njihovim prvim ljubavima, odlascima u rat, ljubavnim patnjama i iskušenjima. Snimanje je počelo krajem 2006. godine, a većina scena snimljena je kod rijeke Tise u Vojvodini te na lokacijama oko Ade, Novog Sada, Čeneja i na Fruškoj gori.

Ovim eventom smo svjedočili kako je Đorđe Balašević istinska legenda ovih prostora kao čovjek, umjetnik i osoba koja ima ključeve srca svih gradova i građana na balkanu, a da njegova djela, život i karakter ostavljaju utisak iskrenosti, jednostavnosti vrhunskog zabavljača. Za sutra nam ostaje vidjeti zasigurno koncertni spektakl za 6000 onih koji su ulaznice uspjeli nabaviti u samo nekoliko sati kada su bile rasprodane.


Komentari (2)add comment

Ana SB kaze:

...
Bila sam na premijeri!! Film je super!
 
28 Studeni, 2010
Glasovi: +1

Sanjiva kaze:

...
Film je bio odličan, sretna sam što sam ga imala mogućnosti gledati, tako romantičan, glumački i sadržajno prekrasan!
 
27 Studeni, 2010
Glasovi: +1

Napišite komentar

busy