Djevojački zbor Hrvatske, Djevojački zbor Mozartine, Ivana Kindl, Ivana i Marija Husar uz Simfonijski orkestar HRT-a te pod ravnjanjem maestra Mladena Tarbuka oduševile sve prisutne.  Prošlu subotu, dana 3.7.u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog više od 100 ljudi konstantno je bilo na pozornici, i to uglavnom žene tj. djevojke koje i jesu bile cilj ovoga projekta. Najbolje zborske pjevačice - Djevojački zbor Hrvatske prije 2 tjedna su došle u Zagreb, kao predstavnice brojnih hrvatskih zborova iz brojnih hrvatskih gradova, prema preporuci svojih dirigenata.

Djevojke su u samo 2 tjedna savršeno uvježbale iznimno zahtjevan program, te su naprosto briljirale u izvedbama Josipa Hatzea-Pjesni ljuvene, u kojima su do izražaja došli savršeno zvonki i čisti glasovi ovih "najboljih" zborašica. Također, djevojake su izvele stavak iz Oratorija Josipa Magdića "Oči su joj kao gorski izvori", te "Rastanak" istog skladatelja koji je i sam bio prisutan na izvedbi. Vrhunac prvog djela programa svakako je bila izvedba dva stavka iz Bergamovog "Spiriti eccellenti" koji je naprosto sve ostavio bez daha, čak i samog autora koji je također bio prisutan u dvorani. Savšen projekt, savšene djevojke i savršen program iz hrvatske "škrinjice" autora za djevojački zbor svakoga u dvorani je oduševio.

U drugom djelu programa, izvedena je hrvatska praizvedba welškog kompozitora Karla Jenkinsa - ADIEMUS - Songs of sanctuary koju su izvele domaćice Djevojačkog zbora Hrvatske- tj. članice Djevojačkog zbora Mozartine uz solistice Ivanu i Mariju Husar. Odlična kompozicija, koja je inače jako izvođena u svijetu, dobila je i svoj hrvatsku promociju. Izvrsne solistice biriljirale su u solo dionicama, ali i u višeglasnim solažama, te su se posebno iskazale u improvizacijskim djelovima. Zbor je sve u dvorani oduševio, savšenim pjevanjem uz zahtjevnu koreografiju koju su izveli pjevački i plesno na svjetskom nivou.

Izvrstan koncert za pamćenje, kojeg je upriličilo 90-ak djevojaka, članica 50-ak hrvatskih zborova, te 3 hrvatske mlade dive - Ivana Kindl, Ivana i Marija Husar, a sve uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a,  pod ravnjanjem maestra Mladena Tarbuka.

U sklopu Festivala, u jutarnjem terminu održan je seminar za zborovođe i dirigente pod vodstvom maestra Roberta Homena, na kojem je kao zbor demonstrator sudjelovao Djevojački zbor Hrvatske


Komentari (1)add comment

avatar kaze:

...
u tekstu je zaboravljena Ivana Kindl kao treća solistica. Inače, koncert je bio na visini i bilo ga je pravi užitak poslušati.
 
06 Srpanj, 2010
Glasovi: +2

Napišite komentar

busy