Neobičan koncert na 59. Dubrovačkom ljetuDubrovačke ljetne igre ovog ljeta, 27. srpnja u Kneževom dvoru poklanjaju besplatan i nesvakidašnji koncert. Spojem tradicije vrhunski glazbenih umijeća i dostignuća moderne tehnologije, publika Ljetnih igara moći će uživat u milozvucima glasovira reproduciranih bez posredstva umjetnika javljaju iz organizacije festivala. Bosendorfer Imperial 290, vrhunski koncertni glasovir, konstruiran je skrivajući u nutrini specijalni kompjuter koji preko elektromagneta upravlja tipkama i pedalama, čineći od njega doista jedinstveni glazbeni instrument.

Krajem 19. i početkom 20. st. osmišljeni su se glasoviri s valjcima papira, koji su bilježili svaki pokret tipaka glasovira-svaka pritisnuta tipka ostavila bi trag tinte na papiru. Razvojem kompjuterske tehnologije, umjesto papira tu se našao digitalni zapis, točnije fotosenzori koji bilježe i najmanji pokret tipaka i pedala na tisuće puta u sekundi, i tako je stvoren stroj savršene preciznosti zapisa i reprodukcije.

U noći 27. srpnja, zahvaljujući poslijednjem kriku suvremene tehnologije, moći ćemo slušati davne interpretacije velikih pijanista poput Horowitza i Rubinsteina istrgnute i odvojene od nepovoljnih okolnosti u kojima su originalno snimljene, prenesene u naše vrijeme, u akustici Kneževa dvora.

Zasvirat će i vremenski bliže izvedbe umjetnika kalibra Maurizia Pollinija i Oscara Petersona odsvirane upravo na ovom glasoviru i direktno zapisane. Uz malo mašte pridvidjet će nam se kako upravo ovi umjetnici dijele sa nama ovu glazbenu idilu, tu sa nama u Dvoru.
(DobreVijesti.info/Totalportal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy