Otkrivena tajna Stradivarijeve violineStoljećima su graditelji violina pokušali proniknuti u tajnu iznimnog zvuka Stradivarijeve violine, ali su je tek nakon 33 godine upornog rada na projektu stručnjaci sa sveučilišta A&M Texas, uspjeli demistificirati. Joseph Nagyvary, profesor biologije, još je 1976. godine ustvrdio je da su za distinktivni zvuk Stradivarijeve violine odgovorne kemikalije, a ne samo, kako se do tada smatralo, drvo i specifična konstrukcija. Njegovu kontroverznu teoriju ovih su dana svojim radom potvrdili i stručnjaci sa sveučilišta A&M Texas.

'Sva moja istraživanja kretala su od pretpostavke da je majstor Stradivari drvo za violine tretirao agresivnim kemikalijama, te da je to direktno utjecalo na stvaranje zvuka', objašnjava Nagyvary. Dodaje i kako je komade drva koje je koristio u pokusima, teškom mukom, dobio od restauratora koji su radili na Stradivarijevim instrumentima. Drvo je trebalo pretvoriti u pepeo, jer se jedino tako moglo doći do točnih kemijskih sastojaka i elemenata.

Skupocjene violine
Antonio Stradivari (1644 - 1737) za života je napravio oko 1,200 violina koje je prodavao samo iznimno imućnim osobama, prije svega članovima kraljevskih obitelji. Danas u svijetu postoji oko 600 Stradivarijevih violina, a svaka se procjenjuje na oko 5 milijuna dolara.
Koristeći tu metodu istraživači su pronašli niz kemikalija u drvetu, između ostalih boraks, fluorid, krom i željezne soli.

'Boraks se dugi niz godina koristi za očuvanje, a u te su ga svrhe upotrebljavali i stari Egipćani prilikom mumificiranja te kao insekticid', kaže Nagyvary. 'Prisutnost ovih kemikalija ukazuje na suradnju graditelja violina i lokalnih apotekara (ili farmaceuta). Namjera im je vjerojatno bila sačuvati drvo violine kroz duži vremenski period. Stradivarij je vjerojatno htio zaštitit drvo od crvi koji bi izjeli violinu', dodaje.

Nagyvary, porijeklom Mađar, koji je violinu naučio svirati koristeći se instrumentom koji je jednom pripadao velikom Albertu Einsteinu, desetljećima se pitao kako je Stradivari, inače slabog općeg i znanstvenog obrazovanja, uspio stvoriti glazbene isntrumente toliko jedinstvenog zvuka.

'Iznimno sam zadovoljan najnovijin rezultatima jer pokazuju u kojoj sam mjeri, čak i prije 33 godine, bio u pravu. Suprotno uvriježenom mišljenju, drvo koje je veliki Stradivari koristio, doista je kemijski tretirano, a sudeći po mojem dosadašnjem iskustvu sa sličnim kemikalijama, nemamo razloga sumnjati kako su upravo kemijski tretmani drva ključni za profinjeni zvuk najpoznatije od svih violina', kaže Nagyvary. Nagyvary vjeruje kako će ovo otkriće uvelike koristiti povjesničarima umjetnosti i graditeljima instrumenata, a također može promijeniti i način na koji se violine izrađuju.
(DobreVijesti.info/TotalPortal.hr)

 


Komentari (5)add comment

Ankica kaze:

...
Antonio Stradivari violina,rađena 1870. godine,zanima me procjena otprilike,ako netk o zna,jel biste mogli napisati u komentar. smilies/smiley.gif
 
26 Rujan, 2012
Glasovi: +0

Nenad kaze:

...
Izvinjavam se ako kasnim. Tek sada sam video pitanje u vezi restauracije. Predlozio bih Jana Nemceka iz Kovacice. Mislim da je on najbolji na ovim prostorima. Broj telefona nemam, ali sam video i fiksni i mob na nekom sajtu. Malo googlanja i naci ces ga. Pozdrav.
 
31 Ožujak, 2012
Glasovi: +0

zecina kaze:

...
imam staru violinu koju treba sastaviti jer se raspala . kome da je odnesem da to uradi. ja sam iz rs.
 
12 Siječanj, 2012
Glasovi: +2

Ajam kaze:

...
Najbolja violina koju sam ikada vidjela. ŽEljela bih jednom svirati na njoj!(ali to neće biti moguće,HAHAHAsmilies/smiley.gif)
 
26 Veljača, 2011
Glasovi: +1

ika kaze:

...
kako je super violina smilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/grin.gifsmilies/cool.gifsmilies/kiss.gif
 
14 Prosinac, 2010
Glasovi: +2

Napišite komentar

busy