U kozmetičkoj industriji do sada nije provedeno dovoljno istraživanja o dugoročnoj upotrebi  i djelovanju kozmetičkih sastojaka na ljudski organizam.  Mnogi od njih,  koje svakodnevno  koristimo zapravo su štetni,  a neki su i kancerogeni.  Ksenoestrogeni, koji se najčešće spominju kao štetni, zapravo su kemijske tvari koje oponašaju estrogene u našem tijelu, interferiraju s normalnim funkcioniranjem naših hormona te ometaju rad endokrinih žlijezda. Na tržištu se mogu pronaći u jako velikom broju proizvoda za osobnu njegu, uključujući  šampone, regeneratore, dezodoranse, losione, proizvode za njegu lica, sredstva za sunčanje te proizvode za njegu beba i male djece.

Ksenoestrogeni  se povezuju s preuranjenim pubertetom kod djevojčica, rakom dojke i maternice te  endometriozom. Kod muške populacije spominje se njihov utjecaj na reproduktivne poremećaje, uključujući smanjenje broja spermija, rak testisa, nedostatak jednog ili oba testisa te možda utječu i na nastanak raka prostate. Žena izložena njihovom djelovanju tijekom trudnoće može roditi djecu s reproduktivnim poremećajima koji ponekad nisu jasno vidljivi do puberteta, a zabilježen je i nepovoljan utjecaj na  dječju inteligenciju i ponašanje te imunološki sustav.

Često prisutni ksenoestrogeni koji se nalaze u proizvodima za osobnu njegu su parabeni  (butylparaben, ethylparaben, methylparaben i propylparaben). Mnoge tvrtke koje ih upotrebljavaju  tvrde da su netoksični i sigurni. No, novija istraživanja pokazuju da uzrokuju mnoge ženske probleme poput endometrioze, ciste na jajnicima, fibrocistične promjene u grudima, PMS i vrlo često menstrualne grčeve.

Sredstva za sunčanje, kozmetika za njegu lica te ruževi u sebi sadrže prilične količine ksenoestrogena, a na deklaracijama ćete ih primijetiti kao:  octyl-methoxycinnamate, octyl-dimethyl-PABA , benzophenone-3, homosalate, 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC). Skrećemo pažnju da se ksenoestrogeni nakupljaju u tijelu u masnom tkivu i tu se mogu zadržavati i više desetljeća.

Švicarski znanstvenici su utvrdili da navedene kemijske tvari nemaju samo jako estrogeno djelovanje, već potiču i rast tumorskih stanica. Stoga vam savjetujemo izbjegavanje  kozmetičkih ali  i prehrambenih proizvoda koji sadrže navedene sastojke te pažljivo čitanje deklaracija kako biste sačuvali vlastito, no i zdravlje svojih obitelji. 
(Dragana Klarić)


Komentari (4)add comment

Marijana kaze:

...
Ja sam našla podatak da se u zadnjih 15 godinabroj oboljelih od raka kože (melanom) povećao za punoooo puta ( ne sjećam se cifre, ali je puno) a s druge strane medalje je podatak da je marketing kozmetičkih kuća isto toliko puta jači.. Bombardiraju nas upozorenjima koliko je sunce štetno ! A nigdje ne kažu da je štetnija kombinacija krema za sunčanje zajedno sa suncem . Trebamo izbjegavati kemiju u svim oblicima.
 
18 Lipanj, 2011
Glasovi: +0

jenny kaze:

...
Koristim kozmetičke proizvode bio-bio.Kupujem njihove kalodonte bez opasnog natrijevog florida,sapun za tuširanje,mlijeko za tijelo od ruže i mogu reći da sam zadovoljna,posebno sa sapunom za tuširanje koji nema neki osobiti miris ali se lako ispire što omogućava da koža nesmetano diše.Ima tko kakvog iskustva o njihovim proizvodima?
 
05 Svibanj, 2011
Glasovi: +0

Goga kaze:

...
A koja je alternativa? Pretpostavljam da ima i preparata bez tih sastojaka?
 
04 Svibanj, 2011
Glasovi: +0

Martina VŽ kaze:

...
A zato djevojčicama tako grudi bujaju jako rano?? Strašno!
 
04 Svibanj, 2011
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy