Piše:
Nataša Trebotić

Autorica naše kolumne "Odgoj je ljubav" je pedagoginja i profesorica hrvatskog jezika. Već nekoliko godina radi s djecom i roditeljima pokušavajući ih usmjeriti u stvaranju zdravog odnosa. Takav odnos uključuje puno razgovora i zajedničkih aktivnosti. Smatra da se uvijek može nešto učiniti na kvaliteti veze roditelj-dijete imajući na umu da odrasla osoba ne smije odustajati u izgradnji sebe. Poći od sebe jedini je ispravan put do razvoja djeteta.

Njen je životni motto - Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu (M.Ghandi)


Facebook profile: Nataša TrebotićRazmišljajući što bih mogla napisati na pamet mi je prvo padala misao o nasilju, kao sve učestalijem ponašanju djece i mladih. Htjela sam navesti sve važne značajke te uzroke i posljedice takvog ponašanja. No, što sam dalje razrađivala tu temu, sve sam više uviđala da o tome  govorimo i slušamo te  tim učestalim obraćanjem pažnje činimo nasilje još prisutnijim u životu. I tako sam odlučila pisati o samoodgoju kao najboljoj prevenciji agresije i nasilja.

Smatram da svatko od nas mora najprije upoznati sebe, i postati svjestan svojih kvaliteta i mana. Mislim da se  čovjek može izgraditi u najbolju verziju sebe i da može dati svijetu svoj najbolji dio. U samoodgoj bi spadale slijedeće kategorije:
- upoznavanje sebe,
- razvoj svojih dobrih strana,
- osvještavanje prioriteta,
- razvijanje i iskazivanje svoga stava bez povrede drugoga, što se naziva asertivnost, 
- kao i osvještavanje svojih ograničenja.

Smisao odgoja je upravo to otkriti i u djetetu. Dati mu na važnosti, pohvaliti njegove vrline istaknuti i razviti dobre strane djeteta koje će mu pomoći da ide dalje kroz život kao izgrađena osobnost. Uloga škole i obitelji u odgoju djetetovih dobrih vrlina je ključna. Osobito je važno upoznati i djetetove mane i ograničenja i ne tražiti da bude ono što nije, treba ga pokušati ne uspoređivati sa braćom i sestrama (iako su možda u nekim stvarima uspješniji od njega). Dovoljno je samo da pomislimo kako se osjećamo mi kad nas netko uspoređuje s drugim na negativan način.

Potrudimo se stoga upoznati sebe i pokazati djeci da možemo živjeti sa svojim slabim stranama a da iste ne ugrožavaju druge, da možemo davati i ljubavlju oplemenjivati svijet, a da se zbog toga ne osjećamo oštećeno. Pokažimo im da odgoj nikada ne prestaje.  Pokušajmo se ne osvrtati na recesiju, nasilje i konflikte, okrenimo se sebi, gradimo svoju osobnost, stvarajmo vlastitu sreću. Time će i naša djeca biti sretnija, a tako i naša okolina i svijet. Obratimo pažnju na dobro i aktivno gradimo pozitivne strane u sebi. I naš će se svijet promijeniti.

Ako čovjek ne nalazi mir u sebi, uzalud će ga tražiti drugdje.
                                                                                                             D. Alighieri


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy