Piše:
Kinky Kolumnistica

Tko je sad, pak, Kinky
nije lako reći
iz njezinih tekstova
dojam ćete steći.

Ona mnogo toga jest
i mnogo toga nije
iza pera njenog
tajni vrt se krije.

Na vedrim temama
ona škrtariti neće
izmami li vam pritom smiješak
nema veće sreće.

Web site: kinkykolumnistica.blog.hrU jednim hrvatskim dnevnim novinama postoji ili je donedavno postojala simpatična rubrika u kojoj se u blic formi intervjuiralo poznate chefove, na temu njihovih kulinarskih tajni, preporuka i navika. Ono što mi je zapelo za oko bilo je zanimljivo pitanje: „Koja je vaša comfort food?“

Zanimljivo utoliko što sam ga od tada nerijetko znala postaviti i samoj sebi, ali nisam iz prve uspjela dokučiti odgovor, obzirom sam neprestano miješala pojam hrane za utjehu s pojmom mojeg najdražeg jela. Možda zato što mi se nikada prije nije takvo pitanje motalo po glavi, što je, zapravo, čudnovato jer nije tajna da se mislima nerijetko dotaknem gomile blesavština i trivijalnosti među kojima, eto, ova trivijalnost dotad nije pronašla svoje mjesto. Ili možda hrana za utjehu (točnije, tješ-tješ-tješilica, kako ju od dragosti zovem) nije uopće toliko beznačajna koliko se čini?

Naime, jelo koje bih odabrala kao najdraže i najfinije nije moja ultimativna hrana za utjehu, a hrana za utjehu nije ujedno i moje najdraže i najfinije jelo. Hrana za utjehu je nešto drugo... Nešto što mi jest poželjnog i prefinog okusa, ali i malo više od toga. Jedna od onih stvari na koje instinktivno pomislim pri spomenu svoga doma. Nešto što će me smiriti nakon napornog dana kada je jedino što priželjkujem moja žuta dekica, ugodno zamračena soba osvijetljena tek nekolicinom mirisnih svijeća, pomno odabrana književna poslastica u krilu i moja hrana za utjehu iliti dodatna poslastica u zdjelici pored. Nešto što me vraća u dane djetinjstva kada mi je jedina briga bila koji će se crtić prikazivati prije Dnevnika, o čemu ću pisati novu pjesmicu te hoće li mama i tata pohvaliti onaj pejsažni crtež koji sam satima ukrašavala novim novcatim kompletom talijanskih flomastera. Nešto od čega me preplavi toplina pri samoj pomisli, čak i ako pritom koračam cičom zimom zavijenim ulicama, promatrajući sige dok ljupko domahuju s osječkih krovova. Nešto što je nezaobilazna stavka na popisu za dućan. Nešto čega nikada ne smije nedostajati na mojim policama. Nešto što mi paše i kada sam zdrava, ali i kada sam njonjavo bolesna. Nešto oko čega ne osjećam grižnju savjesti ako sam pretjerala. Nešto što izaziva toliko smješkanja i ugodnih osjećaja da je vrijedno svakog zalogaja. Nešto poput neopipljivog zagrljaja. Nešto zbog čega sam uvijek iznova bebulinka i mala djevojčica. Nešto što u vihoru života predstavlja naoko beznačajan, a opet posve nezamjenjiv ritual opuštanja. Vraćanja k sebi. Tetošenja. Ugađanja samome sebi. I tješ-tješ-tješenja.

U ovome slučaju, začudo, nisam izbirljiva, tako da je tješ-tješ-tješilica ove djevojčice prilično skromna i uobičajena. Riječ je o - mlijeku i keksima. Njamiiii! Kako bih vam pobliže dočarala taj maleni užitak, reći ću vam da je riječ o zdjelici obavezno mlakoga mlijeka u koju dodajem mljeveni Plazma keks, točno onoliko da se ne pretvori u pregustu kašu, ali ni da mješavina ne bude prerijetka, već nešto između. Nedostaje li mljevene Plazme, poslužit će i obična Plazma. Nedostaje li obične Plazme, poslužit će Čokolino (koji zapravo nije keks, ali tko šljivi pravila). Nedostaje li Čokolina, poslužit će Moto keks. Nedostaje li Moto keksa, poslužit će Petit Beurre. Nedostaje li Petit Beurrea, poslužit će Krašuljci. Nedostaje li Krašuljaka, poslužit će... hm, nemam pojma. Nije mi se još dogodila takva rupa u hijerarhiji u kojoj je mljevena Plazma ipak apsolutna vladarica. A jedem ju, sram me i priznati, svojom plastičnom žličicom iz djetinjstva!

A tko je, cijenjeni čitatelju, emocionalni vladar ili vladarica u apsolutnoj monarhiji tvoje kuhinje? Što je tvoja tješ-tješ-tješilica?


Komentari (2)add comment

Dina kaze:

...
Kao tješilica smilies/smiley.gif After Eight sa mentolom... ahhh smilies/wink.gif
 
28 Veljača, 2012
Glasovi: +2

Rosalie kaze:

...
Keksi i mlijeko definitivno!
 
28 Veljača, 2012
Glasovi: +2

Napišite komentar

busy