Piše:
Kinky Kolumnistica

Tko je sad, pak, Kinky
nije lako reći
iz njezinih tekstova
dojam ćete steći.

Ona mnogo toga jest
i mnogo toga nije
iza pera njenog
tajni vrt se krije.

Na vedrim temama
ona škrtariti neće
izmami li vam pritom smiješak
nema veće sreće.

Web site: kinkykolumnistica.blog.hrNema dugo kako je jedna od mojih najbližih prijateljica uplovila svojim žustrim jedrenjakom u novo more, zvano vezu. Zadovoljna je, lijepo im je, svakoga dana pomno se zbližavaju poput ukrasnog magnetića i površine vrata frižidera, ali znate ono razdoblje kada vas vaš muškarac još uvijek nije vidio u svim mogućim pojavnim oblicima, vama svojstvenim? Eh, moja prijateljica još se uvijek nalazi upravo u tom razdoblju koje ima tendenciju prolaznosti, kako to obično biva kod svake zdrave i šarolike veze.

Da ne bi bilo zabune, radi se o djevojci koja inače brižljivo njeguje svoju vanjštinu, počevši od svakodnevne higijene, preparativne i dekorativne kozmetike i prehrane, preko odabira odjeće pa sve do pomno usklađenih detaljčića koje njezinom izgledu dođu kao točka na „i“. Ali ne i toga dana... pa nije ni čudo da on slovi kao prijeloman u njihovoj, tek propupaloj, ljubavnoj vezi.

Naime, prijateljica studira u drugome gradu kamo odlazi samo na polaganje ispita, dok između ispitnih rokova većinu vremena provodi u Osijeku. Nedavno ju je čekalo polaganje kompliciranog i važnog ispita pa je otputovala nešto ranije kako bi se u miru posvetila učenjaštvu, distancirana od ostatka svijeta koji samo vreba da ju odvuče od knjige u pravcu dokonih užitaka. Došao je i zadnji dan pred ispit, stan joj bijaše blagoslovljen kreativnim neredom najvišeg stupnja u obliku šalica od ispijene kave koje su boravile posvuda, samo ne u sudoperu, ispisanih papira, knjiga, išaranih skripti, omota od čokoladica (serotonin joj je tijekom monotonog učenja bolno neophodan) i neopranih tanjura nakon brzinskih obroka koje si priprema u pauzama štrebanja, a ona... izgledala je naprosto spektakularno! Onako kako izgleda učenjak, danima zadubljen u knjige, ni ne promolivši glavu izvan svog štrebrloga, ni u snovima ne očekujući nenajavljene goste, a dovoljno nervozan i u stisci s vremenom da svoju pojavnost... pa... malo zanemari.

I što se dogodilo? Heh... novopečeni dragi odlučio ju je iznenaditi i to tako što je prevalio stotine kilometara kako bi doputovao k njoj, samo da ju vidi i bude joj potpora prije samog ispita, znajući da će ju te večeri pustiti da neometano uči, a ipak biti u njezinoj neposrednoj blizini, služivši joj kao moralna podrška koja će ju u pauzama ljubiti, maziti i uvjeravati da će položiti teški ispit jer je pametna, marljiva i uporna. Prava dobrica, zar ne? Je, dobrica je, ali otvorivši mu vrata, šokiranoj prijateljici njegova dobrota nije bila ni na kraju pameti! Proletjelo joj je kroz glavu u kakvom se stanju nalazi njezin, inače uredan, stan i, još gore, u kakvom se stanju nalazi ona. Nije bila sigurna je li da mu pred nosom zalupi vrata, uz prijedlog da se vrati za nekih sat vremena ili da mu, pak, otvori pa što bude, bit će. Pošto nije baš totalna frikuša, odlučila se za drugu opciju. A on... imao je što vidjeti.

Dvadesetpetogodišnjakinja u PMS-u koja pati od akutnog sindroma predispitne groznice. Neoprana kosa, zategnuta zelenom gumicom u neki sumo-zvrk na vrhu glave, kako joj ne bi padala po licu i ometala ju u iščitavanju gradiva. Blijedo, ispijeno lice koje danima nije ugledalo dnevno svjetlo i, naravno, bez trunke šminke te sa pokojom peemesastom aknicom, dodatno izmrcvarenom konstantnim čačkanjem po licu tijekom dosadnog zurenja u knjigu. Dioptrijske naočale plavih okvira koje inače nosi samo po kući i zbog kojih joj oči izgledaju još sitnije. Bijela, široka reklamna majica, bez grudnjaka ispod. Preko nje u žurbi kupljena, dva broja veća vesta iz Zare, smeđe boje i sa srebrnim zipom po sredini. Frotirni donji dio pidžame iz djetinjstva, sa gotovo potpuno izblijedjelim crvenim ružicama, a kojega je odavno prerasla pa joj sada seže do malo ispod koljena. Potkoljenice koje nisu vidjele depilaciju čitavih tjedan dana. Izblijedjele kućne čarapice, s likom Mickey Mousea koji se jedva nazire pozornom promatraču. Na nogama bijele klompe! Uspaničeno-ustrašen izraz lica koji odaje nemoć.

Dečko je, ugledavši ju, zastao na pragu, zatečen jer ju je uvijek do tada viđao u reprezentativnim izdanjima. A ona je, crvena poput genetski modificirane paprike babure, sramežljivo spustila pogled, sa skrušenim, well-that's-also-me-my-darling izrazom lica, pomaknuvši se u stranu i propustivši ga da uđe. Da vam ona sada ovo piše, saopćila bi vam da joj je to bio jedan od najneugodnijih trenutaka u životu, jedan od onih kada od neugode nemate ništa pametno za reći, osim čekati da prođe. Privio ju je k sebi, a ona mu je neuvjerljivo uzvratila zagrljaj, sva smetena i nesigurna, što joj inače, onako nadaleko poznatoj po samopouzdanosti i odlučnosti, nikako nije svojstveno. Zagrljaj nije dugo potrajao jer je u svojim Mickey čarapicama hitro odskočila u stranu, ubrzano trčkaravši po stanu i nepovezano trabunjajući: „Jao, pa otkud ti, jao, pa baš si me iznenadio, jao, brzo, idi u drugu sobu, neću da me gledaš ovakvu, jao, kak' mi je sad neugodno, jao, pa ti si lud, jao, jao, jao!“.

Zamolila ga je neka uđe i raskomoti se, dok ona ode u kupaonicu kako bi se dovela u red, ali nije joj dopustio. Poveo ju je za ruku u dnevni boravak, posjeo ju za ramena ispred sebe i stao promatrati. Komično je bilo kako je instinktivno počela navlačiti nogavice svoje prekratke, stare pidžame preko dlačica na potkoljenicama, sva se zgurivši u stolcu, kao da čeka na odstrel. Istina, bio je šokiran jednako kao i ona, samo, on je sve to protumačio na sasvim suprotan način. Bila mu je simpatična i ranjiva, uživao je u njezinom crvenilu i faktu da upravo zajednički prolaze trenutke nepovratnog zbližavanja. Odahnula je i, malo pomalo, počela se opuštati da bi na koncu zajedno umirali od smijeha, do te mjere da ju je imao potrebu nacrtati i obojati, kao i sebe kako ju začuđeno promatra! Štos je u tome što je sve ove detaljčiće koje sam vam opisala uočio i on sam te su ga toliko razveselili i zaintrigirali da ih je poželio vjerno ovjekovječiti i crtežom. Što je i učinio; njoj je bilo još malo neugodno kada je shvatila da mu ništa nije promaklo, ali i sretna zbog njegove zaključne rečenice:

"Znaš, ako sam i nakon ovoga još uvijek s tobom, onda te doista volim!"

Naravno, rečeno je to u šali, dečko nije ni plitak ni površan, ali za mene je ovo jedan od pravih pravcatih indikatora voljenosti. Kada On u tebi doista vidi tebe, tvoju osobu, bez obzira na trenutnu vanjštinu, i ne samo kada te unatoč tome voli jednako kao i prije, nego kada mu time postaješ još milija, a proporcionalno tome njegova ljubav još intenzivnija. Rasplakala sam se kad mi je ovo prepričavala, napola od smijeha, a napola od razdraganosti. Pitate se zašto me sve to toliko dirnulo? Zato jer sam sretna radi nje, u moru muškaraca koji se ne bi ponijeli ovako zrelo i džentlmenski. Tek usput, za usporedbu, šapnut ću vam nešto odvratno. Naime, jedna poznanica ima dečka koji ju je svojedobno posve ozbiljno upitao kako će izgledati u trudnoći i nakon nje (kao da je ova vidovita). Kada ga je protupitala zašto ga to zanima, on joj je odgovorio da ne bi baš mogao prijeći preko toga da mu žena bude neugledna trudnica i, još gore, da ostane takva i nakon porođaja, s promjenama na tijelu, koži, licu i još k tome predimenzionirana.
...
Trebam li još što dodati? Trebam. A to je da svima vama držim palčeve da blizu sebe imate osobu koja će vas gledati očima poput dečka s početka teksta te da što dalje od sebe imate osobu koja će se utapati u vlastitom plićaku poput onoga s kraja teksta. Bit će vam to dragocjen pokazatelj da ste uistinu obožavana, ali pritom ne smetnite s uma da je i ulica obožavanja ipak – dvosmjerna.

Kinky Kolumnistica


Komentari (4)add comment

Diana001 kaze:

...
predivna priča , puna one prave istinske ljubavi za kojom sve mi ( kradom ) čeznemo, vrhunski smilies/smiley.gif
 
29 Rujan, 2010
Glasovi: +0

Dijana kaze:

...
Bravo, još jedan odličan tekst!!
 
29 Rujan, 2010
Glasovi: +1

julu kaze:

...
Kaže poslovica da je sretan onaj kome je vlastita supruga lijepa kad ju ujutro probudi krmeljivu, nepočešljanu i zgužvanu. smilies/grin.gif
(pogled iz 20+ godina braka smilies/wink.gif )
 
27 Rujan, 2010
Glasovi: +1

Dolores kaze:

...
Hehe, dobra smilies/wink.gif
 
26 Rujan, 2010
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy