Piše:
Jelena Tomašević

”Život jest težak, no nikako nije za odustajanje. Tu smo da bismo živjeli, rasli, ljubili.” S tom mišlju Jelena ispisuje svoje tekstove u ovoj kolumni. Kao i svi traži odgovore, postavlja pitanja: Zašto smo ovdje? Ima li sve ovo smisla? Postoji li neki plan? Imam li ja svoj život u rukama? Na mnoga je pitanja dobila odgovore. Polako, sa stpljenjem, Svemir nam svima daje jednake mogućnosti i šalje Učitelje.

Spisateljica je i osnivač „Škole skladnog življenja“ gdje kroz radionice, tečajeve i individualni rad prenosi svoja iskustva i znanja. Podučava kako su misli, emocije i tijelo naši suputnici i poput najboljih su pomagača, ali isto tako uči kako osjetiti znakove kada ne činimo nešto dobro za sebe... Naš put je sa svim svojim izazovima tu i samo čeka da se probudimo i ispunimo najveću želju na svijetu - sretan život!

Web site: DobarSavjet.com
Facebook page: Jelena TomaševićRazmišlja o promjenamaSvakodnevno smo obasuti sa svih strana vijestima o krizi i njenim posljedicama. No, što je stvarno krizno razdoblje i da li je ono za nas povoljno ili nepovoljo... Kriza je svako razdoblje intenzivnih promjena, odnosno, umiranja, zastarijevanja starih načina rada, mišljenje ili življenja, te otvaranje novog poglavlja u povijesti. Dakle, to je DOBRO! Kada bi nam svakodnevno pričali u medijima da su promjene dobre te da je svaka kriza dobrodošla, bilo bi nam puno lakše.


Zato smo mi tu da vas podsjetimo da je sve ovo što se događa danas za nas DOBRO! Zašto? pitate… jer od nas pojedinaca traži novi trud, pronalaženje novih mogućnosti, izlaza i iskorištavanja onog što nam je Bogom dano, poklonjeno rođenjem. Mogućnost izbora!

Izbori, osobni rast i želja za promjenama gorivo su koje naš život čini svrhovitim, smislenim i pravim. Pogledom oko sebe možemo uočiti veliki broj ljudi koji se toliko zabavljaju samom idejom krize, recesije i tko zna kojim sve pojmovima, a da zaista o njima ne znaju ništa. Sami sebe muče, upadaju u teška stanja depresije i straha, a time ne pomažu nikome, najmanje sebi…

Zaključimo, dakle, da je kriza poželjna; i do sada je u povijesti uvijek donosila nove napretke, nove i bolje poretke… nadjenimo joj neko ime koje ova svakodnevna komunikacija nije uprljala toliko, da pri spomenu iste osjećamo samo grč u želucu i strah od budućnosti, učinimo li to, već smo na pola puta do uspjeha.

Svako intenzivno razdoblje promjena iz nas izvlači ono najbolje. To je period kada utvrđujemo savladana znanja na temelju proživljenih iskustava u proteklom razdoblju, te kao u nekoj kompjuterskoj igrici idemo na novi nivo. Novi nivo u životu je taj na kojem se podrazumijeva da sve naučeno možemo i znamo upotrijebiti i živjeti. Mi smo kao ljudska bića jedinstveni, tome nema spora; svatko se rodio s drugom svrhom, drugim kvalitetama i vrlinama, kako bi savršenu sliku svijeta oplemenio baš svojom nijansom. Kao Slap predragog nam pjesnika; što bi taj slap bio bez moje male kapi?

Svaka je kap jedinstvena, a opet ista kao ostale. Svatko se od nas boji budućnosti, opterećen je prošlošću, neopraštajućim emocijama i sjećanjima koje nas sprečavaju da pokušavamo ponovo i ponovo. Da živimo život! Život je čaroban upravo zbog činjenice da imamo mogućnosti rasta, učenja, proljepšavanja, napredovanja na svim svojim nivoima postojanja. To je put bez stajanja, svaki dan je nova prilika, svaki tren nova mogućnost! Biti u svojoj jedinstvenosti, ljepši, bolji i ljubavniji čovjek, svima bi trebao biti prvi i jedini cilj.

Naravno da se to često zaboravlja; mislimo da su materijalne blagodati i drugi ljudi, ili pak posao, prava bit postojanja. Nažalost, to je daleko od istine. Kako bismo našli pravi put i bili sretni, opušteni i zadovoljni sobom pa onda takav pozitivan utjecaj širili dalje na ljude oko sebe, trebaju nam i kompas i dobra karta, a i jasno definiran cilj našeg putovanja.

Zastanite za trenutak i postavite si jednostavno pitanje: Tko sam ja danas i kuda idem? Kako želim da izgleda moj život? Jesam li sretan? Što me čini sretnim? Hm… teška pitanja? Ma nisu, samo ste ih malo zaboravili u posljednje vrijeme. Postavite si ciljeve, jer kako ćete na put ako ne znate kud idete… a male pomoći po putu će vam, eto dobro doći...

Pozitivno razmišljati, upotrijebiti sva svoja znanja i vještine, te pitati za pomoć kada to treba, i nisu tako teški zadaci…. A i što vam drugo preostaje; živjeti besciljan i težak život, prepun straha i nesigurnosti. Želim vam od srca, puno slobode i veselja u otkrivanju ciljeva i svrhe… dodajem i male pomoći koje ne samo da rade, nego i mijenjaju naš život u ono što bi Život zaista i trebao biti. Misli su prve koje su nam poput sjajnog alata dane da svoje tmurne i teške dane pretvorimo u lijepe, kreativne, ispunjene lijepim trenucima i iskustvom. Budi gospodar svojih misli i gospodar si svoga života, rekao je netko mudar, jako davno.

Usredotočiti se na sretne misli, poput Petra Pana, to je jedini recept za uspjeh, pa Petar je s njima poletio… znači da možemo i mi… Provedite malo vremena svaki dan sa sobom u miru i tišini, počnite promatrati svoje misli, samo ih osluškujte i sve one koje nisu nešto što vas usrećuje i čini da se osjećate dobro, jednostavno zamijenite lijepima. Vidjet ćete, vrlo brzo dolazi do promjene, naš psihički svijet vrlo brzo, neopterećen teškim mislima i emocijama, otvara vrata pravim rješenjima i lijepim iskustvima.

Male svakodnevne pomoći
(ispišite svoje misli koje vas smiruju i daju vam snage, vraćajte im se više puta dnevno, neka budu uz vas ujutro kad se probudite, i zadnje na što će pasti vaš pogled prije sna, počastite se lijepim – VI TO ZASLUŽUJETE!):

  • Kriza nije ništa drugo do prilika da sve što je prošlo otpustim, te počnem živjeti sadašnji trenutak, svim svojim bićem, kreativnošću, radom i redom. Izabirem iz bilo koje krize u životu izaći kao pobjednik, a ne kao žrtva. Sretan sam!
  • Sastavljam listu želja i ciljeva za sebe, svakoga dana; želje su tu da ih poželimo, a moje su vještine, znanje i trud tu da ih pretvorim u stvarnost. Sretan sam!
  • Moja je budućnost u mojim rukama – danas, sada i ovdje kreiram svoje sigurno i sretno sutra!
  • Imam listu lijepih misli koje me čine sretnim! Svaki puta kada se osjećam loše ili me uhvati strah, moje mi lijepe misli s liste pomognu da se vratim u mir i sigurnost! Sretan sam!

Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy