Piše:
Jelena Tomašević

”Život jest težak, no nikako nije za odustajanje. Tu smo da bismo živjeli, rasli, ljubili.” S tom mišlju Jelena ispisuje svoje tekstove u ovoj kolumni. Kao i svi traži odgovore, postavlja pitanja: Zašto smo ovdje? Ima li sve ovo smisla? Postoji li neki plan? Imam li ja svoj život u rukama? Na mnoga je pitanja dobila odgovore. Polako, sa stpljenjem, Svemir nam svima daje jednake mogućnosti i šalje Učitelje.

Spisateljica je i osnivač „Škole skladnog življenja“ gdje kroz radionice, tečajeve i individualni rad prenosi svoja iskustva i znanja. Podučava kako su misli, emocije i tijelo naši suputnici i poput najboljih su pomagača, ali isto tako uči kako osjetiti znakove kada ne činimo nešto dobro za sebe... Naš put je sa svim svojim izazovima tu i samo čeka da se probudimo i ispunimo najveću želju na svijetu - sretan život!

Web site: DobarSavjet.com
Facebook page: Jelena TomaševićRazmišlja o trudnoći...Ima velikih i malih želja. Razlikuju se. Neke su ostvarive istoga trena, za neke nam treba strpljenje. Ima onih koje nam uz osmijeh, katkada izmame uzdah i poneki sjetni pogled ili skrivenu suzu. Svako razdoblje u životu nosi sa sobom i posebne želje; tako ljudi, na primjer, u jednom trenu požele biti roditelji. Nekima dijete dođe sasvim lako i brzo, ponekad i neočekivano, ali ima i onih parova koji se suočavaju sa preprekama…

Posvetila bih danas svoje, a i Vaše vrijeme prostoru, koje svaki od roditelja čisti svojim srcem, svija, njeguje i gradi poput gnijezda. No, za to nam sama želja nije dovoljna; treba pripremiti mjesto, Ljubavno mjesto za dolazak novog bića.

Kako bebe dolaze na svijet? Pa, sve počinje sasvim jednostavno, jednim pogledom, jednim susretom u kojem se srca prepoznaju i počnu zajedno kucati, željeti želje, živjeti snove; tada kreće zajednički život, zajednička pustolovina... Ljubavni se parovi prepoznaju iz daleka, posebna energija titra oko njih i sve je u redu, nema jačeg ni slabijeg, sve je na svome mjestu. Većina parova tako potpuno zaokupljena međusobnim komuniciranjem i svojim malim Svemirom, na tom putu poželi jednu želju, možda samo na trenutak, ali i to je dovoljno, to je poziv za to malo biće koje život čini sasvim drugačijim… i tada – ono dođe u njihov život.

Svi mi imamo neki svoj tempo neke svoje ciljeve, posao, stan… i zna se desiti da parovi nakon početne euforije zajedničkog života i organizacije svih detalja na tren zaborave mogućnost dolaska novog člana obitelji; prođe vrijeme i oni jednog dana shvate da je prošlo dosta vremena, a da djeteta još nema. I zapitaju se… Šteta je što se mnogi odmah i zabrinu. Dragi moji, nema mjesta zabrinutosti, Vi samo od pretrpanih dana niste imali kuda smjestiti malo biće. Djeca vole svoje mjesto, vole da im se pripremi prostor i pravi doček…

Nas nažalost, današnja nestrpljivost, užurbanost i misao da sve moramo dobiti točno kada naručimo, odvede na krivi put; učini nam se da je život poput restorana brze prehrane. Tu naša Ljubav jednostavno mora smiriti uzburkanu rijeku misli, sve brzace pustiti da prođu i pretvore se u široku i mirnu rijeku koja teče bezuvjetno i potpuno jasno. Pitajući se: Što sa mnom nije u redu? ili Kada će već konačno?, prirodne, svemirske, Ljubavne zakone proglašavamo nevrijednim i nevaljanim, a samim time potpuno propuštamo čuti jasne poruke i znakove koje nam šalje Ljubav.

Prvi smo na tom ljubavnom slijedu davanja i primanja mi sami. Dajemo li sebi i partneru dovoljno nježnosti i brižnosti, ili se gušimo u nestrpljenju, iščekivanju i stalnim pitanjima i nervozi? Opustite se, sve će doći. Imajte vjere u Život, on Vas poznaje, duboko je u Vama i zna kada ste spremni. Poželite, iskreno poželite i pustite da dođe kada za to bude vrijeme, kada za to zaista budete spremni i Vi i Vaš partner. Ako se to još ne događa, očito se nešto treba posložiti da bi malo biće moglo biti pozvano u naš život. Ali i to je u redu, ne osuđujte se, ne dajte si minus... Smirite se, umirite strahove i nestrpljenje…

Kako ćemo se mi odnositi prema novonastaloj situaciji je ono što se broji. Dakle, ja bih prvo upitala gdje nam je srce i ima li išta što osjećamo osim bolne želje, tupe boli osjećaja nedostatnosti, prevarenosti… ili pa, već je trebalo. Dragi moji, ponekad je naša želja toliko snažna da tom istom silinom gura rješenje od nas. Ja bih se vratila malo na ono što mi kao roditelji osjećamo, što ja osjećam kao buduća majka ili budući otac. Poklonite sebi ljubav i nježnost, razumijevanje i prihvaćanje jednakom strašću kojom želite ulazak malog bića u vaše živote.

Bavite se sobom, imajte strpljenja i ne gledajte na sat… Njegujte i odgajajte sebe svakim danom tom ljubavlju kojom dočekujete svoju prinovu. Sreća, zadovoljstvo i iskrena želja otvaraju širom vrata, daju negdje znak nebeskoj sviti da pošalje malu Dušu u život na Zemlju.

Život nam na put, s puno nježnosti i pažnje, nudi iskustva, a mi ih biramo, živimo i ona nam oplemenjuju i srce, i Dušu, i tijelo; ta zato smo ovdje, zar ne? Ima li još netko tko misli da smo ovdje slučajno, da je sve ovo samo slučajni kaos i da nema dubljeg smisla? Postoji smisao, ljubljeni moji, postoji; između ostalog to može biti i pripremanje sebe za jednu od najtežih uloga čovjeka - za roditeljstvo. Želimo li zaista biti ljubavni roditelji koji će svjesno pozvati novo biće da poželi biti rođeno baš od tih dvaju roditelja, moramo naučiti voljeti, čistom i bezuvjetnom ljubavlju. Ljubav je dosljednost, suosjećanje, šutnja i iskrenost. Da, ona je sve to u jednom! Kuca li nam srce tom energijom?

Vježbajte, veselite se svakom danu, osmjehnite se leptiru ili osobi pored Vas u tramvaju, pustite da sunce izblijedi gorčine, predbacivanja, nestrpljivost i nervoze; to nisu suputnici koje vaše novorođenče zaslužuje. Kada dođe trudnoća, svaki dan s pažnjom birajte svoje misli, emocije i ponašanje i budite svjesni da sve što proživljavate, proživljava i vaša beba; ako vas boli, boli i nju, ako ste nemirni, i ona osjeća nemir i strepnju… Odgajajte sebe da budete mirni, sretni i zadovoljni roditelji, jer to osjeća i vaša beba, to je jedini pravi doček za nju.

Čast koju ste dobili i bili izabrani od male Duše treba znati cijeniti, biti vrlo odgovoran i dati do znanja da ste na visini danog Vam Ljubavnog zadatka. Sretno, dragi moji, uživajte u pripremi i rađanju, u prvom redu sebe, a onda i novog malog bića koje dolazi…


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy