Piše:
Jelena Tomašević

”Život jest težak, no nikako nije za odustajanje. Tu smo da bismo živjeli, rasli, ljubili.” S tom mišlju Jelena ispisuje svoje tekstove u ovoj kolumni. Kao i svi traži odgovore, postavlja pitanja: Zašto smo ovdje? Ima li sve ovo smisla? Postoji li neki plan? Imam li ja svoj život u rukama? Na mnoga je pitanja dobila odgovore. Polako, sa stpljenjem, Svemir nam svima daje jednake mogućnosti i šalje Učitelje.

Spisateljica je i osnivač „Škole skladnog življenja“ gdje kroz radionice, tečajeve i individualni rad prenosi svoja iskustva i znanja. Podučava kako su misli, emocije i tijelo naši suputnici i poput najboljih su pomagača, ali isto tako uči kako osjetiti znakove kada ne činimo nešto dobro za sebe... Naš put je sa svim svojim izazovima tu i samo čeka da se probudimo i ispunimo najveću želju na svijetu - sretan život!

Web site: DobarSavjet.com
Facebook page: Jelena TomaševićOvo nije obična priča o biciklu… Bicikala ima raznih: od dječjih sasvim malih koji čak imaju i dršku kojom roditelj gura još nevještog malog vozača, zatim malo većih sa pomoćnim kotačima, pa sve do onih za „odrasle“. Zaista ih ima različitih vrsta… Ti se bicikli za odrasle razlikuju po tipovima i svatko ih prema svojim željama i mogućnostima koristi i prilagođava, ali svi, baš svi su tu da bismo uživali u vožnji… Uživamo li doista uvijek u vožnji?

Neki dan mi je pala na pamet ideja da je naš život zapravo poput bicikla. Kako, pitate? Pa, da objasnim…

Dok smo mali imamo mali bicikl, tricikl, pomoćni kotači pomažu jer smo nevješti i lako „padamo“. Treba nam pomoć i podrška okoline, kao kad, na primjer, roditelj gura tricikl, dok mali vozač samo drži volan i u čudu promatra svijet… i ta je vožnja baš kao i naša životna iskustva… sasvim smo na početku, upoznajemo svijet, prilagođavamo se, učimo „pravila ponašanja“ - savladavamo vještine za preživljavanje u svijetu odraslih.

Kako rastemo, tako raste naša vještina življenja, spremni smo za sve bolje „modele“ i krećemo na malo veće, zahtjevnije: prvo sa pomoćnim kotačima, a onda već do škole jurimo uokolo poput unuka g. Pere. On je sjajan klinac koji je vrlo brzo savladao vožnju i sada on i dida Pero odu na Jarun i polako guraju pedale i smiju se, uživajući u vožnji i druženju…

Odrasli skupe toliko vještine da su potpuno spremni na razne i vrlo zahtjevne modele, neki voze brdima i blatnim terenima, neki imaju puno brzina ili jako tanke kotače, a neki su čak i za dvoje… A sada se sigurno pitate kakve to sve veze ima sa životom i nekim, nazovi, životnim mudrostima…

Pa, ja to vidim ovako: Život i jest poput bicikla - kako rastemo, tako smo sve vještiji i možemo voziti - živjeti sve bolje i kvalitetnije… No zajednički nazivnik i jako bitna stvar u ovoj priči jest ta, da svi ti bicikli, baš svi modeli imaju nešto osobito - voze dok okrećeš pedale.

Dakle, dragi moji, živimo dok „okrećemo, guramo pedale“! Kada idemo uzbrdo, teško je pa moramo upregnuti svu snagu i znanje da dođemo na vrh, a nekad pak životna cesta ponudi lijepe lagane nizbrdice i široku cestu, gdje se možemo i malo odmarati i uživati u razgledavanju krajolika… Onda nekad pukne guma pa moramo stati i popraviti je, no jedno je bitno: ako opet ne sjednemo i ne pokrenemo pedale, nećemo stići na odredište, nećemo doći na cilj. Ne možemo ispuniti svoju životnu svrhu i biti čovjekom… Život ide naprijed i ima smisla samo dok okrećemo pedale, a vožnja nudi uzbuđenje, izazove, rast, ali i razne rupe na cesti i pokoju probušenu gumu. No, ne zaboravite ono lijepo: vožnja nudi cijeli beskraj predivnih krajolika, ljudi, događaja i osmijeha…

Dida Pero vas pozdravlja i moli da ne zaboravite: samo dok vrtiš pedale živiš, kad staneš - padaš s bicikla!

Vrtite svoje pedale i ustrajte… Vjerujem u vas!

Vaša Jelena


Komentari (2)add comment

:)))) kaze:

...
zaista volim čitat sve ove lijepe pričice smilies/smiley.gif hvala!!
 
27 Listopad, 2010
Glasovi: +0

Vladimir kaze:

...
Anđele moj!!!
Nakon mog životnog brejka postao sam pravi pravcati biciklista.....
Hvala ti o hvala na savjetima...
smilies/kiss.gif
 
08 Srpanj, 2010
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy