Unatoč mnogobrojnim prednostima za djecu koja odrastaju uz pse, postoji i ona druga strana, toliko rijetko spomenuta no podjednako važna. Alenka Medak, licencirana trenerica pasa i vlasnica osječke škole za obuku pasa Prias napisala je kratki tekst na kojeg bi pozornost trebali obratiti svi oni čije dijete odrasta sa psom.

Druga strane priče zajedničkog odrastanja djeteta i psa je ona strana zbog koje svi ustaju na noge kad je već prekasno, strana koja unosi nemir i nepovjerenje jer sve je rezultiralo povredom djece od strane pasa. I zbog te druge strane je još jedan pas "strpan " u kontekst ostalih "opasnih" pasa. Jer tako je lakše.

Iz dana u dan raste krug krivo informiranih ljudi, a time i krivo okarakteriziranih pasa koji iznova bivaju napušteni i ostavljeni od onih kojima su vjerovali i kojima su poklonili cijeli svoj svijet.

Ipak, da samo malo sami sebi dozvolimo sagledati situaciju iz nekog drugog kuta, shvatili bismo da smo u nečemu pogriješili. Zasigurno jesmo kad nismo spriječili toliko nesretnih slučajeva s obzirom na to da se ugrizi pasa događaju najčešće upravo prema maloj djeci.

Imati psa u kući pokraj djeteta predstavlja odgovornost

Imati psa u kući pokraj djeteta predstavlja odgovornost. Odgovornost prema djetetu, odgovornost prema psu. No ponajprije ju tu odgovornost potrebno razviti unutar sebe trudeći se prenijeti ju na dijete kako bi i ono jednog dana izraslo u odgovornu osobu.

Dijete neće samo naučiti kako se ophoditi prema psu niti pas sam neće znati ovladati stresom koje će mu ponekad prouzročiti dijete a sigurno je da će se to kad tad dogoditi. Dijete komunicira na svoj način, pas na svoj. Većinu vremena će se savršeno razumjeti, čak bolje nego što smo mogli zamisliti, no što je s onim preostalim vremenom koje neće? Koliko puta će pas morati "reći" i pokazati što želi a što ne želi i koji mu je prag tolerancije? A dijete te signale neće znati prepoznati.

Niti mnoge odrasle osobe neće uočiti pseće signale ili će ih smatrati nebitnim s obzirom na to da često žive u zabludi da je pas kao čovjek - onda se podrazumijeva da mu je važno samo ono što je i njemu važno. Uostalom, jako je slatko kad dijete čvrsto zagrli psa ili kad pas toliko puno "ljubi" dijete.

Premalo je onih koji znaju da intenzivnim lizanjem dječjeg lica pas "govori" da želi izbjeći konflikt - znači osjeća se ugroženim. I koliko već dugo to govori? Vjerojatno danima, mjesecima, godinama. Čak i za vrijeme jela je "govorio" svojim pogledom da traži mir dok se dijete pored bezbrižno igralo.

No nitko ga nije čuo, pa nije ni reagirao a on više ne može i ne želi ponavljati, ili mu se samo dogodio loš dan pa mu je i taj mali stres previše. Stoga odluči upotrijebiti svoj krajnji oblik komunikacije (koji nikako nije želio upotrijebiti no nije više imao izbora) - ugrizao je dijete. I svi su tada ostali u čudu. No taj pas već odavno korača krivim putem koji je neminovno vodio ka sve većem nerazumijevanju i sve većem stresu. Jer ga nitko nije znao usmjeriti. Ni dijete ni psa.

Pravodobno se educirati i usmjeriti trud ka izgradnji pravilnog odnosa djeteta i psa.

Davnih dana je trebao započeti pravilan put za stvaranje sigurnog i opuštenog okruženja. To je naša zadaća kao roditelja i skrbnika - pravodobno se educirati i usmjeriti trud ka izgradnji pravog odnosa djeteta i psa. Potrebno je poštovati dijete i poštovati psa te ih naučiti da se međusobno uvažavaju.

Jer oboje su živa bića a pas nije ničija plišana igračka. U psećoj prirodi nije normalno voljeti zagrljaje i kontakte licem u lice. Da, mogu se na to naviknuti, no zar je pošteno navikavati ih na iskaze ljubavi koji su samo nama svojstveni? Isto tako nije pošteno prema psu postavljati nova pravila tek u trenutku dolaska malog djeteta u kuću. Naravno da će dijete doživjeti kao prijetnju.

Čak i kad pas ne pokaže osobit interes prema maloj bebi (što često biva), situacija se značajno mijenja kad dijete postane mobilnije. I tada začas nastanu problemi. Problemi koji su se mogli spriječiti, zbog kojih će ostati trajni ožiljci.

Ne, ne mora sve biti tako - ako se na vrijeme pripremi teren, teren za sretno i sigurno odrastanje psa i djeteta za neprocjenjive trenutke koje će zauvijek obogatiti njihove živote. To je naša odgovornost!

***********

Alenka Medak dugi niz godina bavi se individualnom obukom pasa za što ima i sve potrebne licence. Stoga ako vam je potrebna pomoć preporučujemo da ju kontaktirate. Školu Prias pronađite na webu www.obuka-pasa-prias.hr putem Facebooka ili ih kontaktirajte emailom info@obuka-pasa-prias.hr i telefonom 091 562 7986
(DobreVijesti.info/OsijekOnline.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy