Kroz više od pola stoljeća Daphne Sheldrick spašavala je i brinula se slonovima koji su ostali siročad, ali i ostalim životinjama u Keniji. Njeno sirotište za slonove nalazi se u Nacionalnom parku Nairobi. Svakog jutra, na sat vremena, otvoreno je za turiste koji dolaze iz svih dijelova svijeta kako bi vidjeli siročad, u dobi do tri godine, kako se igraju u blatu i piju mlijeko iz bočice kojim ih hrane njihovi čuvari.

Svaki slon ima svoj prostor gdje spava, a čuvari ostaju s njima cijelu noć. Ovisno o tome kada su spremni slonovi se sele u jedan centar u Nacionalnom parku Tsavo, otprilike na pola puta do njihovog prirodnog doma, s nastojanjem da se pridruže zajednici divljih slonova. Kada stignu još uvijek su ovisni o čuvarima i može im biti potrebno i nekoliko godina da se integriraju. Slonovi imaju nevjerojatni, gotovo telepatski način komunikacije, te je ponekad dolazak novih pozdravljen od postojeće zajednice, koja ih očekuje, znajući već nekako unaprijed da oni dolaze. Čak i nakon što su se pridružili stadu, često će se vratiti svojim zaštitnicima ako su bolesni ili povrijeđeni, ili da pokažu svoje novorođene bebe čuvarima.

Projekt sa siročadi je samo dio David Sheldrick Wildlife Trust-a, zaklade koju je osnovala Daphne u spomen na njezinog pokojnog suprug, policajca koji je učinio mnogo za borbu protiv krivolova. Zaklada također radi i na projektu siročadi nosoroga, anti-krivolovu u Tsavu, mobilnim veterinarskim jedinicima, očuvanju šuma i mnogim projektima lokalne zajednice. Danas 77-godišnja Daphne Sheldrick upravlja svime time, iz iste drvene kuće u Nacionalnom parku Nairobi u kojoj živi od smrti svoga muža 1977. godine.

Priča svakog slona nalazi se na web stranici zaklade sa detaljima njihovog podrijetla, fotografijama spašavanja i vijestima o njihovom napretku. Poticanje inicijativa provodi i njezina mlađa kćer Angela koja živi u susjednoj kući sa suprugom i dva sina. Utočište zapošljava 55 čuvara iz raznih plemena. "Slonovi sami biraju svoje čuvare, a mi ih samo podučavamo uzgoju", kaže Sheldrick. "Kako miješati mlijeko, kako se nositi sa slonovima, što je potrebno učiniti - a zatim promatramo kako slonovi reagiraju na njih. Moraju se zbližiti sa slonovima, a to dolazi iz srca. Ako čovjek posjeduje empatiju za slonove, oni će to odmah znati i naginjati prema njemu".

Oko 140 slonova je prošlo kroz "vrtić", a svi oni, kako navodi Sheldrick, voljeli su posebice jednog čuvara: Mishaka. "On je jednostavan čovjek, ne govori puno engleski, ali u svom srcu ima veliku ljubav za slonove. On može uvjeriti slona da živi kada želi umrijeti. Zato ga stavljamo s onima s kojima je najteže".

Kada slon prvi puta dolazi, obično preko KWS-a (državna korporacija koja upravlja biljnim i životinjskim svijetom u Keniji), depresivan je zbog šoka od hvatanja i gubljenja svoje obitelji. "Neki koji su veći jedino žele ubiti čovjeka za osvetu, a taj instinkt mora biti ublažen s puno ljubavi, nježnom brigom, dajući im mlijeko, dovodeći druge slonove u blizinu kako bi mogli učiti na primjeru. Slonovi će naučiti i komunicirati jedni s drugima, oni imaju svoj vlastiti jezik. Slonovi su, kako kaže Sheldrick, baš kao mi. "Samo bolji. Oni nisu podmitljivi. Njihov osjećaj za obitelj je jak kao i naš. Njihova sjećanja su zadivljujuća i njihovo razmišljanje i rasuđivanje je jednako ljudskom." Sve ženke su vrlo majčinski nastrojene - čak i one mlađe. "Briga i njegovanje je daleko veće u slonova nego što je kod ljudi, a odanost i prijateljstvo za njih traju".


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy