Unatoč mnogobrojnim prednostima za djecu koja odrastaju uz pse, postoji i ona druga strana, toliko rijetko spomenuta no podjednako važna. Alenka Medak, licencirana trenerica pasa i vlasnica osječke škole za obuku pasa Prias napisala je kratki tekst na kojeg bi pozornost trebali obratiti svi oni čije dijete odrasta sa psom.

Jeste li se ikada pitali zašto zebre imaju pruge? Dugo se nije znalo što je uzrok takvom obojenju krzna. Zebre (Equus quagga), zajedno s magarcima pripadaju porodici konja (lat. Equidae) i ujedno su jedine životinje iz te skupine koje nikada nisu bile pripitomljene. Žive u Africi na različitim staništima, od savana, polupustinja, otvorenih šumskih staništa pa sve do planinskih krajeva. Čini se da su uvjeti na takvim staništima utjecali na neobičnu prilagodbu zvanu pruge.

Patka Dizzy je odani klijent već dvije godine, a sada je počela voditi svoje leglo od 12 pačića sa sobom, dok obavlja dnevni posjet trgovini hranom u gradskom središtu Yorka. Pačja obitelj je postala hit, kako za kupce tako i za osoblje Hairy Fig prodavaonice. Mama patka, sada i sa svojim pačićima često dolazi u prodavaonicu u cik zore, a jednom kada su tamo, strpljivo čekaju da se Hairy Fig otvori kako bi dobili hranu.

Pas može biti čovjekov najbolji prijatelj, ali i druge životinje mogu pomoći osobama u nevolji. Terapije pomoću životinja pomažu ljudima koji pate ili se oporavljaju od niza bolesti i stanja postići bolje zdravlje i sreću. Terapijski kućni ljubimci obuhvaćaju razne pripadnike životinjskog svijeta, od pasa i minijaturnih konja do slonova i majmuna.

Imati djecu jedna je od najboljih stvari na svijetu. Vidjeti ih sretne i kako uživaju vrlo je ispunjavajuće, stoga je normalno da uvijek želimo najbolje za njih. No što ako vaše dijete želi imati kućnog ljubimca? Smatrate da je premlado da se nosi sa odgajanjem i brigom o živom biću? Pa dobra vijest je da su neki kućni ljubimci danas pogodni i za manju djecu. Osim društva i igre, ljubimci također mogu pomoći vašem djetetu da razvije vrline poput odgovornosti i brižnosti.

Kroz više od pola stoljeća Daphne Sheldrick spašavala je i brinula se slonovima koji su ostali siročad, ali i ostalim životinjama u Keniji. Njeno sirotište za slonove nalazi se u Nacionalnom parku Nairobi. Svakog jutra, na sat vremena, otvoreno je za turiste koji dolaze iz svih dijelova svijeta kako bi vidjeli siročad, u dobi do tri godine, kako se igraju u blatu i piju mlijeko iz bočice kojim ih hrane njihovi čuvari.

Ovo je stvarno slatko. Mops Toby kojeg možete vidjeti u ovom isječku stvarno živi san mnogih: odmara te istovremeno uživa u masaži. A hrkanje koje se čuje? To je sigurno hrkanje jako sretnog psa.

U odnosu na današnje vrijeme, nekada je na ovo pitanje bilo mnogo jednostavnije odgovoriti. Koliko ste se puta zatekli kako u trgovini stojite ispred polica prepunih hrane za vašeg kućnog ljubimca ne znajući kakvu hranu odabrati? Dodatna zamka u ionako otežanom izboru su vrišteće reklame poput ''100% prirodno'' ili ''Najbolja prehrana za vašeg ljubimca'' koje nas mame da kupimo upravo određeni proizvod. U nekim slučajevima je istina daleko od onoga što piše u sastavu na poleđini proizvoda.

Elysia chlorotica je jarko zeleni morski puž. Ne zvuči baš kao najzanimljivije stvorenje na svijetu, no ovi „listovi koji pužu" nakon što kao mladi pojedu svoju najdražu hranu, algu vrste Vaucheria littorea, više ne moraju jesti ostatak života. Sve što moraju je sunčati se. Naime, ovi puževi fotosintetiziraju.

Evolucijski, postavivši ljude na vrh prehrambenoga lanca na Zemlji, ljudsko je društvo kroz povijest stvaralo određeni svjetonazor kojim je od svojih članova zahtijevalo redukciju osnovnih ljudskih vrjednota i vlastitih svjesnosti. Taj postupak smanjivanja povezanosti s prirodom moramo uvidjeti kako bismo shvatili dekadenciju današnjega morala - uzroke potlačivanja, iskorištavanja i pomanjkanja pozitivnih vrijednosti.