Ideja o pokretanju inicijative „Hrvatski prijatelj“ nastala je spontano, prilikom posjete aktivista i prijatelja UHDDR T.O. Sv. Rok šumi Rosinjača, mjestu pogibije 16 hrvatskih branitelja.

Na konferenciji za novinare Zlatko Bebek, kao domaćin i predsjednik UHDDR T.O. Sv. Rok, inicijativu „Hrvatski prijatelji“ predstavio je upravo ističući simboliku stradanja branitelja i stvaranja jedne plemenite ideje na istom mjestu. Branitelji koji su svoj život dali za obranu Domovine i dalje su nadahnuće za humanitarni i plameniti rad svih građana Hrvatske.

Miroslav Šimić, koordinator inicijative „Hrvatski prijatelji“, u ime Udruge GOGO izrazio je zadovoljstvo što su uz Udrugu dragovoljaca sudjelovali u stvaranju ovakve inicijative, te što kao udruga građana aktivno sudjeluju u njezinoj provedbi. Šimić je istaknuo kako je cilj inicijative „Hrvatski prijatelji“ izravna, neposredna pomoć najteže stradalima u poplavama. Projekt počinje s pomoći 20 najteže pogođenih obitelj iz Općine Gunja do kojih se došlo na temelju podataka i prijedloga načelnika Općine Gunja Hrvoja Lucića.

Na web stranici www.hrvatski-prijatelji.com.hr i Facebook stranici „Hrvatski prijatelji“ objavljeni su podaci prvih 20 obitelji i fotografije njihovih uništenih domova, te privatni računi svake od obitelji na koje svi zainteresirani mogu vršiti uplate.

Dakle, osigurana je mogućnost izravne pomoći, bez posrednika, a svaki donator znat će imena i prezimena članova obitelji kojoj je pomogao. Na web stranici se, osim podataka o obitelji, nalazi i popis donatora svake obitelji, bez iznosa donacije, osim na zahtjev donatora. Svaka donacija je dobrodošla bez obzira na iznos.

Simbolično se namjerava zahvaliti osobama koje izdvoje veće svote, te će fizičke osobe koje do kraja godine na račun pojedine obitelji uplate ukupno 500 kuna, a pravne ukupno 2000 kuna, steći će status „Hrvatskog prijatelja“ te obitelji. U tom statusu bit će navedene i na web stranici, a po završetku projekta bit će im izdana potvrda-zahvalnica.

Osim web stranice inicijativa ima i svoju Facebook stranicu www.facebook.com/Hrvatski.Prijatelji na kojoj su, između ostaloga, navedene i potrebe pojedine obitelji za namještajem i bijelom tehnikom, te njihovi kontakti kako bi ih potencijalni donatori mogli direktno kontaktirati.

Miroslav Šimić u ime inicijative „Hrvatski prijatelji“ pozvao je sve građane na uključivanje svojim donacijama, te je pozvao druge udruge i tvrtke da postanu „Hrvatski prijatelji“ jedne ili više obitelji.

Naglasio je da će do kraja tjedna biti poslan pisani poziv za sudjelovanjem u ovoj inicijativi na adrese 100-tinjak najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj, članovima Vlade RH, saborskim zastupnicima preko njihovih klubova, te hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu.

Na kraju je istaknuo kako ova inicijativa ne bi mogla zaživjeti bez podrške načelnika Općine Gunja Hrvoja Lucića koji je pokazao maksimalnu požrtvovnost, dostupnost i spremnost na suradnju.

- Nije ni malo lak zadatak izabrati 20 obitelji kad pomoć treba više od 1000, ali nekako se moralo početi. Izrazio je nadu kako će se uz potporu medija i pomoć hrvatskih građana ova inicijativa moći proširiti i na druge stradalnike. - istaknuo je načelnik Lucić.


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy