Od prosinca ove godina na policama trgovačkih kuća hrvatski će potrošači moći pronaći proizvode domaćih proizvođača na kojima će stajati novi certifikat kvalitete “Izvrsnost proizvoda”. Ta će oznaka sadržavati niz egzaktnih pokazatelja - mikrobioloških, kemijskih i senzorskih svojstava hrane, koji će uz ocjenu podobnosti ambalaže činiti jedinstvenu cjelinu proizvoda.

Iako je zapravo riječo komercijalnom projektu koji su osmislili u Laboratoriju hrane i pića u Zagrebu, u njega su se uključile i ostale mjerodavne državne institucije poput Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog veterinskog instituta, Agencije za hranu, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te udruge Potrošač.

Oznaka izvrsnosti zapravo je novi certifikat koji će nositi oni prehrambeni proizvodi koje će krasiti izvrsna kvaliteta i nutritivna svojstva u skladu sa zakonskim obvezama i znanstvenim osnovama i saznanjima. Potencijalni proizvod kontrolirat će se na pet različitih načina - od kemijskih, mikrobioloških i senzorskih analiza, do analize ambalaže i točnosti podataka na deklaraciji. Prema riječima Darka Duila, direktora Laboratorija hrane i pića, trenutno se testira 40-ak proizvoda šest većih hrvatskih tvrtki, a budući da je cijena njihove sveobuhvatne analize oko 22.000 kuna, za sada će to biti dostupno uglavnom velikim kompanijama.

Međutim, Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smatra kako će i malim proizvođačima biti u cilju dobiti ovaj certifikat jer će on značiti da njihov proizvod zadovoljava najviše zdravstvene i nutritivne standarde, pa će i potrošači u njemu prepoznavati dodatnu sigurnost, to više jer se proizvodi na analizu uzimaju slučajnim odabirom s polica trgovina. Dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Damir Ježek istaknuo je kako se projektom želi potaknuti industriju na što kvalitetniju proizvodnju.
(DobreVijesti.info/Glas-Slavonije.hr)


Komentari (1)add comment

Ronke kaze:

...
Živi bili pa vidjeli smilies/smiley.gif
 
30 Rujan, 2010
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy