Dok nezaposlenost u Hrvatskoj i dalje raste, sve je veći broj onih koji očekuju ulazak u EU kako bi im traženje posla u inozemstvu bilo lakše. BBC-eva analiza temeljena na podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, koja obrađuje informacije iz 34 zemlje svijeta, "izbacila" je dvadeset već godinama najtraženijih profesija. Na samom vrhu ljestvice su medinske sestre.

Veliki problem s kojim se suočavaju nezaposleni ljudi danas, a pogotovo mladi bez iskustva, je kako uspjeti naći posao u trenutku kada većina tvrtki gleda kako otpustiti što više ljudi. Zadatak se čini nemogućim ako još u obzir uzmemo da neke osobe tijekom života nisu stekle nikakvo radno iskustvo, izašli su iz škola i fakulteta i ne mogu dobiti svoju prvu priliku da se dokažu (i sebi i drugima).

Pridržavanje vrata, izvlačenje stolice ili čak ustajanje kada dama sjeda ili ustaje od stola manire su koje nekako sve više i brže izumiru. Razno razne promjene u društvu malo su zamutile i predodžbu o tome što se smatra dobrim manirama, a osnovna misao vodilja "ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se i drugi prema tebi ponašaju" također kao da prolazi kroz razne promjene tumačenja.

Prvi dan na novom radnom mjestu ponekad može biti zastrašujuć kao i prvi dan škole. Koliko je značajan, toliko je i stresan jer o njemu može ovisiti i vaša reputacija u novom radnom okruženju. Evo kako ga preživjeti i štoviše, osigurati odličan početak.

Ovu su neki od faktora koji će vam pomoći da budete sretni na poslu i zadovoljni svojim radnim mjestom. Odlučite biti sretni - Sreća je u većini slučajeva samo stvar izbora. Možda se mnogi neće složiti s tim, ali je istina. Možete odlučiti biti sretni na poslu. Razmišljajte o svome poslu na pozitivan način. Izdvojite one aspekte koje volite i izbjegavajte razmišljati o negativnim stvarima. Družite se s kolegama koji vam se sviđaju i neka vam ne bude neugodno izbjegavati one koji vam kvare raspoloženje.

Pisanje kvalitetnog životopisa nije lagan zadatak. Način na koji je životopis napisan vam može uvelike pomoći ili odmoći u pronalasku posla. Stoga vaš životopis mora biti besprijekoran sa aspekta forme, a pogotovo sadržaja. Možda mislite da ste napisali jako dobar životopis. Dok ga čitate ne možete se prestati diviti vašoj kreaciji. No često poslodavac ima drugačije viđenje onoga što ste napisali.

Najpoznatiji svjetski servis elektroničkog plaćanja PayPal napokon je u potpunosti dostupan hrvatskim korisnicima. Ranije je iz naše zemlje bilo moguće samo plaćati putem PayPala, a sada su nam omogućene i druge funkcije poput primanja uplata i isplate novca.

Stjepan Dumančić iz Osijeka, i sam proizvođač voća, iz vlastitog problema s plasmanom jabuka odlučio je pokrenuti biznis i pomoći i sebi i drugim proizvođačima voća i povrća. Pokrenuo je internetsku burzu voća i povrća i povezao proizvođače s velikim otkupljivačima. Posao raste, a na pitanje kako je uspio uvjeriti slavonske seljake da svoje proizvode prodaju preko interneta kaže:

Heraklea d.o.o. prva agencija u Hrvatskoj specijalizirana za mystery shopping te jedina hrvatska tvrtka koja je članica Međunarodnog udruženja pružatelja mystery shopping usluga  (MSPA) predstavila je svoju Customer Service Akademiju koja će uskoro početi s radom. Predavači s Akademije u kratkom su programu prikazali dio onog što će njihovi polaznici moći naučiti. Dvanaest osoba imati će priliku ove godine postati Customer Service stručnjaci u Hrvatskoj a predavanja će početi polovicom slijedećeg mjeseca.

Nije sve tako sivo ni u krizi, poručuje novo istraživanje portala MojPosao. Od 600 ispitanika, 43% sretno je ili čak vrlo sretno na poslu, a to je slično istovjetnu istraživanju iz 2005. godine kada ih se tako izjasnilo 45%. Ni sretno ni nesretno nije 37%, a petina (20%) nesretno ih je ili vrlo nesretno. Ima logike, najsretniji su ispitanici oni s najvišim primanjima: 52% onih s plaćom većom od osam, odnosno 10 tisuća kuna, sretni su na svome radnom mjestu.