Velikoj obitelji rodilišta u Hrvatskoj koja nose prestižan status „Rodilišta – prijatelja djece“ danas se pridružilo i rodilište Opće županijske bolnice Našice. Time je potvrdilo da majkama i njihovoj djeci pruža najkvalitetniju skrb i to prema svjetskim kriterijima inicijative „Rodilišta – prijatelji djece“ koju UNICEF u Hrvatskoj provodi u suradnji s Ministarstvom zdravlja. Zasluženim priznanjem našičko rodilište postalo je 29. od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj s tom titulom. To znači da uspješno primjenjuje deset koraka za uspješno dojenje i poštuje odredbe Međunarodnog kodeksa o reklamiranju i prodaji nadomjestaka za majčino mlijeko.  

Priznanje je upraviteljici bolnice Sanji Milanović na prigodnoj svečanosti uručio koordinator programa „Rodilišta – prijatelji djece“ prof.dr.sc. Josip Grgurić. Zajedno sa zamjenikom ministra zdravlja prim.mr.sc. Marijanom Cesarikom na prigodnoj svečanosti čestitao je osoblju na važnom postignuću koje je osiguralo da majke i djeca u prvim zajedničkim danima, uz odgovarajući smještaj, dobiju i najbolju moguću skrb. Prof.dr.sc. Josip Grgurić tom je prilikom istaknuo kako inicijativa, koja je u Hrvatskoj započela prije punih 20 godina, ne prestaje proglašenjem svih rodilišta „Rodilištima – prijateljima djece“.

„Cilj nam je zadržati kvalitetu skrbi koju jamči ta titula, ali i još više unaprijediti postojeću praksu kako bi bila prijateljski nastojena i prema majkama. Inicijativu želimo proširiti i na djecu u jedinicama intenzivne skrbi jer je dosadašnja praksa pokazala nedovoljno znanje o ulozi dojenja u liječenju te djece“, istaknuo je prof.dr.sc. Grgurić.

„Iznimno mi je drago da se i našičko rodilište, drugo u Županiji, pridružilo velikoj obitelji „Rodilišta – prijatelja djece“ koja će se do kraja godine proširiti na sva hrvatska rodilišta. Time će se Hrvatska svrstati u vrh zemalja po uspješnosti tog programa koji jamči da novorođena djeca dobivaju najbolju moguću skrb od trenutka rođenja. Neprekidni boravak s majkom uz poticanje hranjenja isključivo majčinim mlijekom koje je neosporno najbolja hrana za dojenčad i malu djecu definitivno je najbolji mogući početak života za svako dijete“, istaknuo je prim.mr.sc. Marijan Cesarik.

U rodilištu ŽB Našice je tijekom 2012. godine rođeno 453 djece koja od dolaska na svijet borave sa svojim majkama 24 sata na dan. Rodilište poštuje svih deset koraka za uspješno dojenje – od pravilno napisanih i istaknutih pisanih pravila o dojenju, edukacije osoblja i trudnica o dojenju, pa sve do poticanja majki da se pri izlasku iz rodilišta uključe u rad grupa za potporu dojenju kako bi nastavile uspješno dojiti svoju djecu i nakon izlaska iz bolnice.

Inače, „Deset koraka za uspješno dojenje“ koje rodilište mora ispuniti da bi dobilo naslov „Prijatelja djece“ obuhvaća niz mjera za poticanje dojenja odmah nakon poroda i podršku majkama i nakon izlaska iz rodilišta. Naslov nije trajan jer se u rodilištima provjerava primjena kriterija nakon tri godine.


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy