BRITANSKI znanstvenici došli su do otkrića koje bi moglo uvelike olakšati i spasiti živote više od 300 milijuna stanovnika najsušeg svjetskog kontinenta. Istraživanjem su potvrdili da se u površinski najsušim dijelovima Afrike nalaze goleme zalihe pitke vode, čak 100 puta veće od onih na površini, javlja BBC.

Ekipa znanstvenika izradila je dosad najdetaljniju kartu nalazišta pitke vode, koju su objavili u časopisu "Environmental Research Letters". Diljem Afrike više od 300 milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi, a upravo je nestašica iste glavni problem u Africi, zbog kojega umiru tisuće ljudi.

Dostupnost pitke vode na površini zemlje uvelike ovisi o sezonskim poplavama i sušama koje značajno utječu i na poljoprivredu. Afrika trenutno ima svega 5 posto obradivih površina. I taj bi se problem mogao riješiti korištenjem podzemnih zaliha vode.

Znanstvenici su utvrdili da se najveća količina vode nalazi na sjeveru kontinenta. Nadaju se da će nove spoznaje "otvoriti oči" stanovnicima Afrike i ukazati im na nove potencijale koji bi mogli spasiti milijune života.
(DobreVijesti.info/Index.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy