Šesnaestogodišnja Nizozemka Laura Dekker uplovila je u luku St. Maarten na Karibima i tako završila putovanje oko svijeta svojom jedrilicom. Ujedno je postala i najmlađa osoba kojoj je to pošlo za rukom.

Dekker je proslavila svoj 16. rođendan tijekom putovanja na koje je krenula 20. siječnja 2011. godine. Na kraju putovanja dočekali su ju roditelji zajedno sa desecima ljudi. Ipak, njezin rezultat neće biti zabilježen u Guinnessovoj knjizi rekorda, s obzirom da ona više ne priznaje rekorde za "najmlađe" mornare kako bi se obeshrabrili slični pokušaji. Također, nekoliko nizozemskih agencija za zaštitu djece pokušalo je zaustaviti Laurino putovanje s obrazloženjima kako je premlada da tako riskira život.

Laura je rođena na jahti u blizini Novog Zelanda, te očito ništa nije moglo spriječiti ovu djevojku koja je prvi puta sama plovila u dobi od 6 godina, a sa 10 je, prema vlastitim riječima, počela sanjati o putovanju oko svijeta. Prije nje, najmlađi svjetski rekorder bila je Australka Jessica Watson, koja je u svibnju 2010. završila svoju plovidbu oko svijeta, i to tri dana prije sedamnaestog rođendana. Laura je taj rekord oborila za oko 8 mjeseci, s obzirom da će 17 godina napuniti u rujnu.

 

 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy