Vidite li kraj nekontroliranom rastu cijena goriva? Ne? No, možemo li mi sami napraviti nešto što bi nam popravilo kućni budžet, odnosno možemo li "pametnim trošenjem" i uštedjeti? Tvrdimo vam – možete!

Ništa čudno, jer kako je krenulo, izgleda kao da kraja nema. Može li se tome stati na kraj? Naše je mišljenje da se hrvatska Vlada i resorne institucije ne mogu nositi sa svjetskim tržištem crnog zlata. Slično je i s drugim energentima. Jednostavno ovisimo o drugima i tu svaka priča ili rasprava završava.Ono što slijede 10 je savjeta koij bi vam barem djelomično mogli pomoći kontrolirati rast cijene goriva. Ako ih se budete držali, garantiramo uspjeh.

Kupite bicikl
Reći ćete, prvo pa odmah prstom u oko! Možda ovo i nije najugodnije rješenje za mnoge koji su navikli na blagodati automobila, no priznajte sami sebi da baš ne morate put od točke A do točke B uvijek prelaziti automobilom. S druge strane, vožnja biciklom je odlična vježba, nema zagađenja okoliša, prednosti su mnoge. Ne tvrdimo da uvijek morate ići biciklom, ali pokušajte čim više možete. Već za prosječnu mjesečnu potrošnju goriva možete kupiti solidan bicikl.

Kupite skuter

Iako je u Hrvatskoj još uvijek rijetkost vidjeti skuter na cestama, u velikim zapadnoeuropskim gradovima to je itekako često prijevozno sredstvo. Neki gradovi kao svako treće prometalo imaju skuter. Odličan je i za duže relacije, potrošnja goriva je višestruko manja od automobila, a da ne govorimo o prednostima prilikom parkiranja, jer se u pravilu ne naplaćuje. Odlična prometna alternativa, u to smo uvjereni.

Pješačite
Mnogi od vas sigurno mogu i pješice do radnog mjesta, ili do određenih lokacija (kao i autor ovog teksta), ne morate uvijek koristiti automobil. Hrvati su vrlo luksuzan narod, i kada najviše kukaju zbog visokih cijena goriva, mnogi primjerice i dalje u trgovinu odlaze automobilom, iako je ona udaljena nekoliko stotina metara. Istina, nećete stići tako brzo kao automobilom, ali ćete bar malo "rastegnuti" noge.

Planirajte i budite efikasni

Prije nego krenete na posao, u shoping ili na neku treću lokaciju, planirajte kojim ćete putem ići, osobito ako idete na više lokacija. Ako poznate prometnice, kolika je gustoća prometa u koje doba dana i znate gdje se nalaze sve lokacije, isplanirajte najkraću i najekonomičniju rutu po kojoj ćete obići sve tražene lokacije. Nećete vjerovati koliko goriva možete uštedjeti pametnim i unaprijed smišljenim pravcima putovanja.

Kooperativnost i "dijeljenje" vozila

Ako više osoba ide u istom smjeru, tada bi bilo logično da samo jedna od njih vozi, ne svi. U tom slučaju ponovo će stradati nama toliko drag luksuz i autonomija, ali ako želite uštedjeti to je siguran način. Jedan tjedan neka vozi jedan, drugi neko drugi i tako se mijenjate.

Javni prijevoz

Stanovnici velikih gradova kao što su Hong Kong, Tokyo ili London itekako dobro koriste javni prijevoz. Jeftiniji je, sigurniji i manje stresan nego prepune ceste automobila. A tko zna, možda u tramvaju, autobusu ili vlaku sretnete i nekog zanimljivog…

Kupite manji automobil

To je opet udar na luksuz. Ljepše se voziti u VW Passatu nego u Toyoti Yaris, no razlika u potrošnji je ogromna, osobito u gradskoj vožnji. Sve češće su u prodaji i hibridni automobili (pogon benzin/struja), ugradnja plinske instalacije u automobil također je odličan izbor, a kroz nekoliko godina na hrvatskom bi se tržištu mogli pojaviti i čisti električni automobili.

Redovito održavajte automobil

Dobro se brinite o svom vozilu. Redoviti servisi mogu smanjiti potrošnju goriva. Isto vrijedi i za pritisak u gumama, koji bi trebao biti kakav je propisan u priručniku od automobila. I neke benzinske pumpe razlikuju po cijeni goriva, što također možete iskoristiti.

Promijenite vozačke navike

Imate li "tešku" nogu na gasu? radi li vam automobil u višim obrtajima nego što je potrebno? Sve su to načini kako dodatno možete smanjiti potrošnju. Vozite se jednoliko i ne "turirajte" prilikom kretanja. Procjenjujte situaciju na cesti, pratite druga vozila kako se kreću i kako se mijenjaju svjetla na semaforu. Primjerice, manje ćete goriva potrošiti ako već izdaleka primjećujete da se svjetlo na semaforu mijenja u crveno i ako lagano počnete zaustavljati vozilo, nego ako se zaletite do semafora i snažnije kočite. Vjerujte mi, osobno znam vozače koji isključivo koriste ovaj drugi način zaustavljanja. pri tome sigurno trošite više goriva, ali i kočnice na vozilu.

Također možete iskoristiti i konfiguraciju ceste. Na primjer, ako se krećete nizbrdo, procijenite možete li se kretati potrebnom brzinom i bez dodavanja gasa. Nerijetko je odgovor potvrdan, vidjet ćete i sami. Isto tako, racionalizirajte i korištenje klime, stavite koji stupanj više.

Održavajte auto ispravnim i smanjite potrošnju goriva
Neredovito mijenjanje ulja, neispravne kočnice, ispuh i filter zraka znatno povećavaju potrošnju. Kupujte gorivo oktanske vrijednosti koja je propisana za motor vašeg automobila. Kupovinom goriva veće oktanske vrijednosti nećete dodatno poboljšati performanse vašeg vozila, nego ćete samo imati veći trošak.

Tlak u gumama i svjetla

Redovito kontrolirajte tlak u gumama, barem jednom mjesečno. Malo ispuštenija guma stvara veći otpor, pa je i potrošnja goriva veća. Ako je tlo suho, napumpajte gume 0,2 do 0,3 bara jače. Osim nepotrebnog korištenja klime, pripazite i na korištenje svjetala. Istraživanja su pokazala kako svjetla utječu na potrošnju automobila i do 3 dl goriva na 100 km. Novi Zakon propisuje vožnju sa svjetlima samo u kišnom i zimskom razdoblju, stoga možete gasiti svjetla za lijepog vremena. No, s obzirom da smatramo da upaljena svjetla ipak pridonose sigurnosti na cesti, predlažemo korištenje pozicija, ili dnevnih svjetala, kod novijih automobila.

Nepotreban teret i način vožnj
e

Pripazite da ne vozite nepotreban teret u prtljažniku. Također, skinite nosače za skije ili kutije sa krova, kada vam više nisu potrebni. Noviji automobili sa modernim motorima mogu raditi  na niskim okretajima. Stoga se preporuča da držite motor na nižim okretajima i budete blagi kad pritišćete gas. Ubrzavajte bez oklijevanja, sa 60 do 70 posto gasa, a onda popustite gas i održavajte brzinu minimalnim gaženjem papučice. To je najbolji način ubrzanja pri kojem automobil s ubrizgavanjem goriva najmanje troši. Kočenje također troši gorivo stoga nemojte bezrazložno ubrzavati.

Predviđajte situacije u prometu

Vozite “pametno” - predviđajte smjenu svjetla na semaforu, umjesto da se zaletavate na crveno. Izbjegavajte nepotrebna ubrzavanja i nepotrebna kočenja. U slučaju dužeg stajanja u koloni, isključite motor. Vozite mudro na uzbrdici i nizbrdici. Kad ste na nizbrdici, nemojte kočiti već pustite da sila teža ubrza. U tom slučaju ćete na uzbrdici trebati manje gasa da se popnete. Na taj način brzina varira ali automobil je manje opterećen i manje troši. Također ćete uštedjeti gorivo ako vozite iza drugog vozila kad puše vjetar. Vozač ispred vas ostavlja iza sebe zonu nižeg tlaka pa i potrošnja smanjuje.

Nadamo se da ste većinu ovdje iznesenih činjenica već znali, a ako niste, nadamo se da smo vam pomogli da u budućnosti vozite što ekonomičnije i pametnije.

I na kraju - uštedite gdje god možete
Dok većina raspravlja kako uštedjeti samo na gorivu, postoje još neke druge kritične točke u životu. Uštedjeti možete i na hrani, tehnologiji, audio/video medijima, kućnim režijama i sličnim stvarima. Kad se jednom naučite štedjeti, sve će vam izgledati jednostavnije.

Ako se budete držali samo nekih točaka, uvjereni smo kako ćete vrlo brzo osjetiti uštedu. Na žalost, u hrvatskoj je uvije popularnije kukati i tražiti odgovornost od drugih, nego nešto učiniti sam za sebe. Vi ste na potezu i vi odlučujete…

 


Komentari (1)add comment

Goran kaze:

...
Moj savet je: Ugradite plin u auto, prodajte ga i idite biciklom smilies/smiley.gif

Peace.
 
20 Veljača, 2012
Glasovi: +1

Napišite komentar

busy